Gravid uge 2 (3. graviditetsuge)

I uge 2 er dit æg formentlig allerede blevet befrugtet i æggelederen. Det bevæger sig nu ned i din livmoder, hvor det sætter sig godt fast i slimhinden.

Gravid uge 2 – mave og embryon

GRAVID UGE 2 | I denne uge vandrer det befrugtede æg (embryon) ned i din livmoder, hvor det sætter sig fast i livmoderens slimhinde.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 2, er du i din 3. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 2+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 2+0 den første dag i uge 2 – altså den første dag i din 3. graviditetsuge.

Gravid uge 2: Hvad sker der med dig?


Efter befrugtningen begynder du at producere store mængder af hormonerne progesteron og østrogen, der skal skabe de bedste vækstvilkår for det befrugtede æg.

Du producerer også et særligt graviditetshormon, der hedder hCG (humant Chorion Gonadotropin). Det sørger for, at slimhinden i livmoderen vokser godt til uden at blive afstødt, sådan som det ellers sker, når du har menstruation.

hCG er det hormon, som måles med en graviditetstest. Men i uge 2 har du endnu ikke produceret nok hCG til, at du kan få et sikkert testsvar på, om du er gravid eller ej. Så vent lidt endnu.

Gravid uge 2: Hvad sker der med dit embryon?


Det befrugtede æg deler sig nu på sin rejse gennem æggelederen og ned til livmoderhulen, hvor det fæstner sig i slimhinden 3 til 5 dage senere.

Rigtig meget af, hvad der bliver til dit lille barn, ligger faktisk klar allerede nu. Fra undfangelsestidspunktet er fx barnets hår- og øjenfarve og dets potentielle højde nemlig bestemt. Det samme er kønnet.

Halvdelen af mandens sædceller indeholder det kvindelige kønskromosom X, mens den anden halvdel indeholder det mandlige kønskromosom Y.

Hvis en sædcelle med kønskromosom X smelter sammen med en ægcelle, bliver resultatet XX, og fostret bliver så en pige. Hvis sædcellen, som befrugter ægget, indeholder et Y-kromosom, er resultatet XY, og fostret bliver så en dreng.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk