Hvis du er medium stresset

Oplever du ofte at være træt, følsom, forvirret, urolig? Så kan det være symptomer på stress. Tjek her, om du er stresset, og hvordan du kan sætte ind mod stress.

Buisness kvinde er frustreret, stress

Hyppig hovedpine kan være et symptom på stress.

© iStock

Medium stresset

Problemet er ikke så meget stress-reaktionen i sig selv, men at vi ikke kommer ud af tilstanden i tide og derfor går fra at være let stressede til at være længerevarende eller måske alvorligt og kronisk stressede.

Er du stresset? Tag vores stress test og få svaret

En lettere grad af stress kan være sundt og bruges konstruktivt. Men er du niveauet dybere, skal dine alarmklokker ringe, og er du alvorligt stresset, har du brug for hjælp. Nu.

Tjek symptomerne på stress her

  • Du oplever ofte at være træt
  • Du har svært ved at sove
  • Forvirrede tanker kører i hjernen
  • Du oplever en uro i kroppen
  • Du bliver lettere irriteret
  • Du er mere følsom
  • Du er mere indelukket
  • Du tyer til koffein for at holde dig kørende
  • Du bruger alkohol for at slappe af

LÆS OGSÅ: Stress-symptomer – 30 signaler du skal holde øje med

Her får du et overblik over, hvor du kan sætte ind

På jobbet

  1. Skru ned for forventningerne Hvis du skruer ned for forventningerne til dig selv, skruer du også ned for dit stressniveau. Tilbyder du fx ofte at løse en ekstraopgave eller bage kage til mødet i morgen? Spørg dig selv, hvem du gør det for. Dine kolleger? Chefen? Dig selv?
  2. Lær at sige pyt
    Sig pyt til det, du alligevel ikke kan ændre her og nu, og vid, at det ikke er det samme som at sige god for det – det er et bevidst valg om ikke at spilde din energi. Det kræver øvelse:

  3. Øv dig i at finde tre ting dagligt i 14 dage, som du siger pyt til.

  4. Notér dem, så du bliver mere bevidst om, at du altid har et valg.

I fritiden

  1. Acceptér, hvis du ikke kan sove Undgå at stresse dig selv, hvis du ikke kan falde i søvn efter planen, selv om du følger alle de gode råd. Acceptér det, der sker, og fokusér på, at der, uanset hvad, er rart her i din seng.
  2. Prioritér dig selv Sørg for at få mig-tid. Det er ofte det første, der ryger, men det er her, du tanker energi, så det er godt givet ud. Øv dig:

  3. Sæt tid af i kalenderen, fx en halv time hver dag.

  4. Fokusér på kun at gøre det, du har allermest lyst til lige nu.

Til træning

  1. Hold igen Vælg noget træning, der giver dig nogle rytmiske gentagelser, så du ikke behøver tænke over, hvad du gør, men kan lade tankerne flyve. Det kan virke helt meditativt, hvis du kommer ind i et flow. Hold intensiteten på et moderat niveau. Vælg fx løb, svømning eller en tur på crosstraineren.