Hvis du er let stresset

En lettere grad af stress kan være sundt og bruges konstruktivt. Men er du niveauet dybere, skal dine alarmklokker ringe, og er du alvorligt stresset, har du brug for hjælp. Nu.

Kvinde lettere stresset

Let stresset

Problemet er ikke så meget stress-reaktionen i sig selv, men at vi ikke kommer ud af tilstanden i tide og derfor går fra at være let stressede til at være længerevarende eller måske alvorligt og kronisk stressede.

LÆS OGSÅ: Test - Er du stresset?

Tjek symptomerne på stress her

 • Du ryster
 • Du får tics
 • Du oplever hjertebanken
 • Du får svedeture
 • Din mund bliver tør
 • Det knuger i mave og bryst
 • Du føler dig anspændt i kroppen
 • Du får problemer med åndedrættet

LÆS OGSÅ: Stress-symptomer – 30 signaler du skal holde øje med

Her får du et overblik over, hvor du kan sætte ind

På jobbet

 1. Gør det vigtigste først
  Lav en prioriteret liste over, hvad du skal nå, og i hvilken rækkefølge. Har du mange bolde i luften, kan du let forfalde til overspringshandlinger, fordi de små ting er lettere at overskue. Skær desuden en stor opgave ud i mindre bidder. Det gør det lettere at gå til og giver mere energi, fordi du når nogle delmål.
 2. Analysér din frygt
  Hvad er det værste, der kan ske? Tænk scenariet til ende.
  Når overblikket er væk, kan skrækscenarier vokse sig til store monstre i dit hoved, fx frygten for at blive fyret, hvis du ikke hele tiden yder noget ekstra. Ofte hjælper det at analysere frygten.

I fritiden

 1. Træk vejret dybt
  Træk vejret dybt og helt ned i maven. Det kan få dig i bedre balance. Det lyder banalt, men ofte tænker vi ikke over vejrtrækningen, og slet ikke, når stresssymptomerne melder sig, og så har vejrtrækningen en tendens til at stoppe i halsen, som når du er forpustet. Det behøver ikke være avanceret:

 2. Træk vejret dybt ind, mens du tæller til fire.

 3. Hold vejret, og tæl til fire.
 4. Pust langsomt ud, mens du tæller til fire.
 5. Gentag tre-fire gange, og gør det i dit eget tempo.

Til træning

 1. Giv den gas
  Er din stresstilstand kortvarig, kan det hjælpe at fyre energi af og bruge træningen som en ventil til at lukke frustrationer ud. Så ryger stressen samme vej ud. Det kan fx være tennis, styrketræning eller en spinningime.