Giver store livsændringer stress?

Skilsmisse, flytning eller jobskifte bliver ofte nævnt som nogle af de helt store stressfaktorer i vores liv. Men er det sandt, at store livsbegivenhedder giver stress? Vi har spurgt en stressforsker.

Kvinde, der tager vielsesringen af.

TRIGGER Skilsmisse er en af de største stressudløsere ifølge en amerikansk undersøgelse.

© iStock

Når vi taler om stress, taler vi ofte om stress på jobbet. Men vi får også at vide, vi skal være opmærksomme, når der sker store livsomvæltninger på hjemmefronten.

Skilsmisse, sygdom og flytning er nogle af de begivenheder, der ofte bliver udråbt som store stressudløsere. Men passer det?

Inden for psykologien og stressforskningen vender man ofte tilbage til et måleredskab fra 1967 – den såkaldte Social Readjustment Rating Scale (SRRS ).

Skalaen rangerer 43 af de mest stressende livsbegivenheder på baggrund af svar fra 5.000 stressramte amerikanere.

Her ligger dødsfald, skilsmisse og sygdom i toppen.

Og selvom listen har mange år på bagen, præger den stadig forskningens opfattelse af, hvor stress kommer fra.

Stress skyldes ofte flere ting

Spørger man stressforsker Tanja Kirkegaard, er skalaen blot et pejlemærke.

Ofte skyldes stress nemlig et sammensurium af flere ting.

Stress opstår fx, når vi oplever følelsen af chok og kontroltab i tilværelsen, og de følelser kan komme fra alt muligt og være meget forskellige fra person til person.

Ofte påvirker arbejdsliv og privatliv hinanden på kryds og tværs.

Du kan sagtens gennemleve en personlig krise, som ikke påvirker dit arbejdsliv, men sker der pludselige ændringer på arbejdspladsen, eller får du mere travlt end normalt, kan du opleve, at læsset vælter, fordi du også slås med noget derhjemme.

Kilde: Educational and Psychological Measurement (2000). En opdateret version af den originale SRRS-skala (the Social Readjustment Rating Scale) fra 1967.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022