Får nogle mennesker lettere stress end andre?

Hvis du bare er hårdfør nok og har en positiv tilgang til livet, så er du immun over for stress. Arh, ikke helt. Men dit generelle livssyn kan godt spille ind på, hvor hurtigt du bukker under. Vi har spurgt en stressforsker, hvilke personlighedstræk der er mere eller mindre modtagelige over for stress.

Kvinde, der er stresset.

STRESS - Hvordan du ser på verden, kan være afgørende for, hvor modtagelig du er over for stress.

© iStock

Forestil dig to mennesker på samme arbejdsplads med præcis samme job. Efter en længere periode med travlhed går den ene ned med stress, men den anden gør ikke.

Hvad skyldes det? Er den enes personlighed simpelthen bare bedre rustet til at håndtere stress end den andens? Ifølge stressforsker ved Aarhus Universitet Tanja Kirkegaard er der noget om påstanden.

Mennesker, der generelt tror på, at der er en mening med tingene, og at vi lærer noget af modgang, har som udgangspunkt et bedre værn imod stress.

Mennesker, der derimod mener, at alt i tilværelsen er vilkårligt, og at dårlige ting kan ramme når som helst, er som regel mere sårbare over for stress.

Kontrol er et nøgleord, når vi snakker stress og personlighed.

Føler du, at du har nogenlunde kontrol over tilværelsen og en grundlæggende tro på, at du nok skal løse de udfordringer, du møder på din vej? Så står du stærkere i forhold til at undgå stress end din kollega eller veninde, som lever med en iboende frygt for kontroltab.

TO PERSONLIGHEDSTYPER OG STRESS

Alle kan få stress. Men din tilgang til livet kan have betydning for, hvor hurtigt balancen tipper.

Stress kan ramme alle

Når det er sagt, er det ifølge stressforskeren vigtigt at slå fast, at ingen mennesker – uanset personlighed – er immune over for stress.

Selv hvis du er født med verdens største ja-hat på hovedet, kan du havne i situationer, du ikke kan se dig selv ud af.

Stress kan ramme alle, uanset hvilket livssyn du abonnerer på. Nogle mennesker kan bare stå imod lidt længere.

Kig på dine omgivelser

To mennesker, der reagerer forskelligt på et arbejdspres, kan også have forskellige vilkår derhjemme. Den ene gennemgår måske en personlig krise, som gør det sværere at stå imod.

Et psykisk belastende arbejdsmiljø kan også få selv den mest hårdføre arbejdsnarkoman til at bukke under for stress.

Arbejder vi kun med vores egen psyke, mister vi hurtigt blikket for alt det omkring os, som er med til at forårsage stressen.

Sagt på en anden måde: Går du rundt og føler, at stress udelukkende er din egen fortjeneste, fordi du ikke er hårdfør nok, så risikerer du, at stressen bliver forværret, fordi du tager alt ansvaret på dine egne skuldre, og så simpelt er det sjældent.

Kilde: Tanja Kirkegaard, stressforsker og ph.d. ved Aarhus Universitet

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022