Er vi mere stressede end nogensinde før?

Stress er et udbredt samfundsproblem, som rammer flere og flere. Den påstand hører vi hele tiden. Men er det rigtigt? Og i så fald hvad skyldes det. Vi har spurgt en stressforsker.

Kvinde, der er stresset.

STRESS - Vi lever et mere hektisk liv i dag end for 20-30 år siden.

© iStock

Stress bliver tit omtalt som en folkesygdom, der rammer flere og flere.

Men er det rigtigt, at vi er mere stressede i dag end for 20-30 år siden? Ifølge stressforsker Tanja Kirkegaard er der hold i påstanden.

Vi har utvivlsomt set en stigning i antallet af stressramte gennem de seneste årtier.

Psykologer og læger rapporterer om flere patienter, som kommer til dem med stressrelaterede problemer, og nationale undersøgelser peger alle i samme retning.

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser fx, at andelen af voksne danskere med et højt stressniveau steg fra 21 pct. i 2010 til 25 pct. i 2017.

Og kigger man på den måde, vi har indrettet vores liv på i dag, er det ikke så mærkeligt, at trykket i stressbarometeret stiger.

Både i arbejds- og privatlivet stilles der større krav, lyder det fra stressforskeren.

Arbejdslivet er intensiveret

Vores arbejdsliv er blevet langt mere intenst gennem årene. Tingene skal gå stærkere, og det forventes, at vi både når mere og mere og kan mere og mere.

Samtidig er især de yngre generationer kommet ud på et usikkert jobmarked med mange andre kandidater om buddene, nedskæringer og meget lidt tid til ordentlig oplæring.

Vi er konstant på jagt

I privatlivet er vi også mere pressede end tidligere generationer. Vi pakker vores kalendere som aldrig før.

Sociale medier og teknologi gør, at vi konstant jagter det dopaminfix, der udløses i hjernen, når en besked eller et like tikker ind. For 20 år siden var der ingen, der forventede, at vi konstant “var på”, og vi var slet ikke lige så selvbevidste, som vi er i dag.

Nu er vi ikke bare i konkurrence med andre, men også os selv, og vi tænker hele tiden på, hvordan vi kan optimere vores liv og blive bedre udgaver af os selv.

Vi savner nærvær og åndehuller

Med alt det, der fylder i hverdagen, er der ikke meget plads til hjernepauser eller nærvær, som er to gode værn mod stress.

Måske derfor ser vi også en stigende efterspørgsel på wellnessophold, yogarejser og mindfulnessforløb. Noget tyder på, at vi søger de åndehuller i tilværelsen, som vi ikke længere får i hverdagen.

Individet fylder mere

I tidligere generationer stod vi mere sammen, end vi gør i dag. Strejker, fagforeninger, foreningsliv, kollektiver – ja bare fællesskaber generelt. De ting fyldte langt mere førhen.

I dag står mange med følelsen af, at alt ansvar for et godt liv afhænger af en selv. Og for nogle kan den følelse være stressende.

Vi taler anderledes om stress

Med i regnestykket hører også, at vi har et andet sprog for at tale om stress og mistrivsel i dag, og at det er mindre tabubelagt end for 20-30 år siden.

Der kan sagtens have været flere, der kæmpede for at få det hele til at hænge sammen, men man kaldte det bare ikke for stress, som vi gør i dag.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022