Er du over 40? Så tag en lur for din hjernes skyld

Tager du ofte middagslure, har du måske også en relativ stor hjerne. Ifølge forskere hjælper lurene til, at hjernen skrumper langsommere og holder sig sund længere.

Medelålders kvinna sover på soffa

SÖMN - Tupplurar är bra för hjärnan. Det visar data från 35 000 britter mellan 40 och 69 år.

© iStock

Får du dårlig samvittighed over at lægge dig på sofaen og falde i søvn om eftermiddagen? Det bør du ikke. Middagslure lader nemlig til at være guld værd for hjernen. Især hvis du er fyldt 40 år.

Et studie fra England viser en sammenhæng mellem regelmæssige middagslure og større hjernevolumen.

Mens alle oplever, at hjernens størrelse skrumper en smule med alderen, bremses tempoet af forfaldet altså hos de af os, der tager “en morfar”.

Læs også: Depressions-test: Har du symptomer på depression?

Især relevant for hjernesyge

Den nye viden er især relevant for mennesker med kognitive problemer og hjernesygdomme som fx depression, fordi deres hjerner i forvejen er mere udsatte end andres – sandsynligvis “hjulpet på vej” af søvnproblemer.

“Sammenhængen mellem at tage lure og have større hjernevolumen kunne tyde på, at regelmæssige lure giver en vis beskyttelse mod neurodegeneration ved at kompensere for dårlig søvn,” forklarer forskerteamet til den engelske avis The Guardian.

Forskeren bag har en bøn til alle, der ser ned på dem, der sover til middag:

“Jeg håber, at studier som dette kan være med til at begrænse enhver fordom, der stadig findes om at sove midt på dagen,” lyder det.

Så sov du bare med god samvittighed!