Fodskader: Red dine fødder NU
Tjek fem fodskader og se, hvordan du fanger signalerne i tide og får føddernes sunde form tilbage.
Tjek fem fodskader og se, hvordan du fanger signalerne i tide og får føddernes sunde form tilbage.
Har du nedsunken forfod, er forfodens tværbue sunket ned og blevet fladere? Det kan gøre meget ondt, fordi de nerver, der går langs mellemfodsknoglerne, kan komme i klemme.
Hvorfor? Sko eller støvler, der er for smalle over tæerne og den forreste del af foden. Risikoen bliver meget større, hvis fodtøjet også har høje hæle, fordi det belaster forfoden meget.
Advarselstegn: Hård hud og ligtorne midt under forfoden. Ømhed hen over forfoden.
Hvad gør du? Du skal bruge fodtøj med god plads til forfoden. Du kan også dagligt træne musklerne i dine tæer og i den forreste del af foden, da bedre muskler kan kompensere for noget af fejlstillingen.
Knyster kommer, hvis storetåen bliver skæv og peger ind mod de øvrige tæer. Så bliver forfoden bredere, og der dannes et fremspring, en knyst, på fodens inderside lige før storetåen. Knysten er ofte meget øm og væskefyldt og får ofte både hård hud og ligtorne.
Hvorfor? For smalt og spidst fodtøj, der skubber storetåen ind mod de øvrige tæer, så der opstår et skævt træk i tåens muskler.
Advarselstegn: En tå der tydeligt er ved at blive skæv, og som ikke retter sig ud, selv om du går med bare fødder. Hård hud og ømhed på fodens inderside lige før storetåen.
Hvad gør du? Det vigtigste er sko med plads til, at tæerne kan rette sig ud. Du kan også genoptræne den muskel, der fører storetåen væk fra de andre tæer ved at lave øvelser hver dag. Har du fået en rigtig knyst, kan det være nødvendigt at få den opereret væk.
LÆS OGSÅ: Knyster på fødderne – sådan lindrer du smerterne
En hammertå er en krum tå, hvor tåens yderste led peger nedad, mens det inderste går opad. Tåen bliver kortere, men fylder mere i højden. Det giver i første omgang hård hud og ligtorne både på tåens højeste punkt og på tåspidsen, det kan give fortykkede og nedgroede negle, og hvis man ikke gøre noget ved tåen, risikerer man, at leddene vokser sammen og stivner i den forkerte stilling. Hammertæer gør meget ondt.
Hvorfor? For små sko der klemmer tæerne.
Advarselstegn: En tå der ikke retter sig ud, selv om du ikke har sko på. Hård hud på tåspidsen og det højeste punkt. Ømhed.
Hvad gør du? Det vigtigste er sko med plads til tæerne, og du skal dagligt træne musklerne i tæerne ved at strække og bøje. Det kan være en god idé at gå til en fodterapeut og få lavet særlige indlæg til dine sko, der kan støtte tæerne i at finde den rigtige stilling.
Hælpudesyndrom betyder, at noget af fedtet i hælens stødpude er forsvundet. Det giver smerter i hele hælen især når den belastes af hårde sko og hårdt underlag.
LÆS OGSÅ: Hvad er hælspore?
Hvorfor? Hælpudesyndrom kommer oftest, fordi foden er blevet udsat for for hårdt tryk i for lang tid. Det kan f.eks. være for lang tid i for hårde sko (træsko, stilethæle) på for hårdt underlag.
Advarselstegn: Smerter og ømhed i hælen.
Hvad gør du? Hælen skal aflastes ved altid at gå i bløde og stødabsorberede sko, der passer hælen godt. Lad helt være med at gå i hårde sko og meget højhælede sko. Få eventuelt lavet et indlæg til dine sko. Når du dyrker sport, er det ekstra vigtigt, dine sko er superstødabsorberende, og du bør aldrig løbe på hårdt underlag.
LÆS OGSÅ: Hvad er fodsvamp?
En stiv storetå er en tå, hvis led er vokset sammen. Tåen kan næsten ikke bøjes bagover, og det gør tit ondt i området. Det kan være et problem at løbe, fordi den stive storetå svækker fodens afsæt.
Hvorfor? Skaden kommer ofte af slidgigt i tåen, der kan være forårsaget af mange småskader.
Advarselstegn: Smerter, stivhed og hård hud under tåen.
Hvad gør du? Du kan beskytte og skåne tåen mest muligt. Det gør du først og fremmest ved at bruge stive såler, så tåen ikke bøjes mere end højest nødvendigt. Er du meget plaget, kan du hos en specialskomager få lavet en særlig sål, også kaldet en gængesål, der skåner leddet.