Derfor kan det gøre ondt efter sex

Er der mon en alvorlig grund? Sikkert ikke… Se her, hvorfor det kan gøre ondt efter sex, og hvordan du forebygger smerterne.

Par har sex

Et langt forspil kan måske forebygge, at du får smerter under og efter sex.

© iStock

Længere forspil kan forebygge smerter efter sex

Selvom sex er skønt og dejligt, kan mange kvinder alligevel opleve ubehag efter endt samleje. Der kan være flere årsager til ubehaget eller smerten, og oftest er det helt ufarligt.

Mange tænker ikke over, hvor vigtigt det er, at skeden er klar til samleje ved både at være udvidet, “elastisk” og våd. Hvis skeden er for tør, kan du faktisk også risikere, at du får rifter. Og det svier altså gevaldigt.

En af de mest almindelige smerter opstår netop som følge af, at man har sex, uden at skeden er ordentlig klar til det. En løsning kan være at bruge lidt ekstra tid på forspillet, hvor kvinden oftest bliver våd, men hvor skeden også udvides. En anden løsning kan være at bruge glidecreme som smørelse, så man er sikker på, det ikke gør ondt undervejs og bagefter.

Glidecreme kan også være en god løsning, hvis kvinden fx tager p-piller eller andre former for medicin. Noget medicin går nemlig ind og påvirker hormonerne i kroppen, så skeden forbliver tør, selvom man har samleje.

LÆS OGSÅ: Sådan får du større sexlyst

Andre grunde til smerter efter sex

Du kan også være så uheldig at have svamp eller en kønssygdom. Hvis du har den mindste mistanke om, at dette er tilfældet, bør du naturligvis kontakte din praktiserende læge, så du kan få løst problemet hurtigst muligt.

Hvis smerten varer ved i mere end et døgn, eller hvis du bløder fra underlivet, kan det være tegn på mere alvorlig sygdom som fx en cyste. Også her bør du kontakte din læge.