The mental load – fordel opgaverne, og få et godt parforhold

Føler du en trang til at udligne en skæv arbejdsfordeling – the mental load – derhjemme, får du her parterapeut Cathrine Katzmanns vejledning til, hvad det kræver af din partner. Og af dig selv.

En mand og en kvinde taler sammen hjemme, hvor de bor. De aftaler, hvordan de kan modvirke the mental load

MENTAL LOAD – Frem med computer eller et stort stykke papir, og så skal I have de største og mest tidskrævende opgaver derhjemme på bordet. Fordel dem efter tidsforbrug og frekvens.

© iStock

Teorien om the mental load sætter fokus på de mange tænkeopgaver, der er forbundet med at drive et hjem og en familie.

Ifølge parterapeut og sexolog Cathrine Katzmann lander de typisk på kvindens bord, og det har konsekvenser.

De er i større risiko for at blive udbrændte, fordi de ofte har en tænke-opgave i baghovedet. Og de kan helt miste lysten til sex med deres partnere, hvis de i praksis ender med at behandler partneren som et barn.

Så der skal gøres noget! Og det får du heldigvis 5 brugbare råd lige her. Til glæde og gavn for dig, for dit parforhold, for din karriere, for dine børn – og også for din partner!

Læs også: Gå dig slank på 3 uger

1. Få din partner til at se ubalancen

Første trin er at etablere en fælles forståelse af, at der er en skæv og usund arbejdsfordeling mellem jer. Du kan sige: “Jeg har opdaget, at jeg står for rigtig mange af de usynlige opgaver i vores hjem. Jeg vil gerne have en snak med dig om, hvordan vi fordeler dem.”

LÆS OGSÅ: The mental load: "Jeg vil ikke rende rundt som en ulønnet au pair"

2. Lav et visuelt overblik over opgaver

Forestil dig, at du skulle lære en husbestyrer op i, hvilke opgaver der er forbundet med jeres hjem og familie. Sammen med din partner skriver I en liste over, hvad der skal gøres. Ja, den bliver lang.

Herefter skal I i gang med at overveje de enkelte opgaver mellem jer: Hvem skal huske dem? Og hvem skal udføre dem?

3. Fordel opgaverne

Det er en god idé at tage små skridt. Læg ud med de fem største poster i driften. De kunne fx være aftensmad, tøjvask, rengøring, havearbejde og økonomi.

Får man opgaven, skal man både huske den og sørge for, at den bliver udført. Husk at skelne mellem de opgaver, der skal udføres hver dag og fx kun 2-3 gange om året. Det er fx urealistisk at ligestille den tid, der bruges på tøjvask og hækkeklipning.

4. Aftal minimumstandarder

I er nødt til at få en fælles forståelse af, hvad I som minimum forventer af standard. Hvor tit skal badeværelset gøres rent? Skal I spise konventionelt eller økologisk?

Først når I får en fælles målestok, kan (typisk) kvinden lægge ansvaret fra sig og blive fri for at holde øje med, om opgaven er gjort “ordentligt”.

5. Kvinde, giv slip

Kvinder bliver stadig socialt målt på, om huset er rengjort, eller hvor længe børnene er i institution.

Hvis din mand skal løfte mere, skal du løfte mindre. Så lev med hans måde at gøre tingene på, selvom han glemmer salaten til aftensmaden eller henter Emil i fritidsklub en time senere, end du gør.