Derfor er det sundt for dig selv at være uselvisk

Selvom det ikke er for egen vindings skyld, så får du flere gode ting ud af at gøre noget godt for andre. Se fire sundhedsgevinster her.

En kvinde, der modtager blomster.

USELVISK – Blomster til dine nærmeste eller en donation til velgørenhed, du får det også selv godt, når du gør gode ting for andre.

© iStock

Måske har du hørt om runner's high – et endorfinkick – der kan sætte ind på løbeturen og give fornyede kræfter og energi.

Men hvad med helper’s high? Udtrykket bruges bl.a. af psykologer til at beskrive den fantastiske følelse, der opstår, når du gør noget for andre.

Gode gerninger kan nemlig frigive hormoner som oxytocin og dopamin, der gør os glade og godt tilpas. Og det er ikke de eneste sidegevinster. Her får du tre andre.

TEST DIG SELV: Er du stresset?

Dit stressniveau daler

Et studie har fx vist, at folk, der donerer nogle af deres penge til andre, har lavere niveauer af stresshormonet kortisol, ligesom studier også har fundet sammenhæng mellem personer, der udfører frivilligt arbejde, og lavere risiko for forhøjet blodtryk. Sidstnævnte kan dog også hænge sammen med, at folk med normalt blodtryk har større overskud til frivilligt arbejde.

Du bliver lykkeligere

Et studie fra Harvard University med deltagere fra 136 lande viser fx, at personer, der donerer penge eller laver frivilligt arbejde, er 42 procent mere tilbøjelige til at være lykkelige i deres liv.

Et andet studie, hvor 10.000 ansatte skulle udfylde spørgeskemaer om deres job, viste, at de gladeste ansatte og dem, der blev længst i jobbet, var dem, der brugte mest tid på at hjælpe deres kolleger.

Du lindrer angst og depression

I et studie fra Ohio State University blev 122 personer med angst og depression delt ind i tre grupper.

To skulle følge gængse behandlingsteknikker, mens den tredje skulle udføre tre gode gerninger om dagen et par gange om ugen. Fx at bage kage til venner, give et lift eller lægge små søde sedler til bekendte.

Efter fem uger så forskerne en bedring i alle tre grupper, men gruppen med gode gerninger viste størst fremgang.

Ifølge forskerne, fordi det fik dem til at føle sig mere knyttede til andre og fjernede fokus fra egen smerte og modgang.

I FORM nr. 12/2023