Guide: Sådan kommer du i gang med mindful spisning
Vi giver dig redskaberne til, hvordan du bekæmper overspisning og får et afslappet forhold til mad gennem mindful spisning.
Vi giver dig redskaberne til, hvordan du bekæmper overspisning og får et afslappet forhold til mad gennem mindful spisning.
Vil du gerne undgå at overspise? Eller drømmer du om at få et mere positivt og roligt forhold til mad?
Så kan mindful spisning være vejen frem.
Med mindful spisning lytter du til kroppens behov og giver kroppen det, den har brug for.
Ideen er, at kroppen dermed selv regulerer, hvad den har behov for – både hvor store mængder og hvilken type mad.
Men hvordan kommer man i gang med mindful spisning?
Det har vi spurgt vanecoach og ekspert i mindful spisning Sine Guntveit om. Hun gør os i denne guide klogere på principperne inden for mindful spisning, ligesom du får redskaberne til at komme i gang allerede i dag.
Nu har du fået principperne for mindful spisning. Virker det stadig lidt uoverskueligt, hvordan du bliver en rutineret mindful spiser?
Ved at følge disse ti trin, kan du nemt komme igang med mindful spisning.
Begynd med et måltid om dagen, hvor du praktiserer mindful spisning.
Det kan være et mellemmåltid, din morgenmad, en snack eller noget fjerde. Det vigtigste er, at det er det mest rolige måltid på dagen.
Skab et stille miljø uden forstyrrelser, hvor du kan være 100 pct. til stede i måltidet.
Sæt dig med din mad et sted, hvor du føler dig godt tilpas.
Sluk for alt, der kan distrahere dig. Sluk for tv'et, og sæt telefonen på flyfunktion.
Tag gerne et par dybe indåndinger, og vær til stede i øjeblikket. Vejrtrækning er godt til at forbinde dig til situationen og få ro på nervesystemet.
Kig på og lugt til maden.
Det handler om at få aktiveret så mange sanser, som man kan, og tune ind på kroppens signaler.
Når du har set og duftet til maden, så begynd at spise.
Tag en bid ad gangen, tyg langsomt og læg mærke til fornemmelserne. Er maden blød, sprød, kold, varm?
Du skal betragte hver bid som en undersøgelse af teksturer og smage.
Forestil dig, at du er en videnskabsmand eller et barn, der ser maden for første gang – vær nysgerrig.
Tyg, tyg, tyg. Du skal blive ved med at tygge din mad mere end grundigt.
Læg mærke til alle smagene, der ændrer sig, når du tygger maden, og sanser den forskellige steder i munden.
Spis langsomt og tag små bidder.
Det gør det nemmere at være til stede og sanse maden.
Læg bestikket fra dig flere gange undervejs og fornem, hvordan maden føles i kroppen: Hvordan har jeg det? Er jeg ved at være mæt?
Pludselig vil du mærke, at du ikke har brug for mere.
Når du er mæt og tilfreds, er det vigtigt at stoppe med at spise – det kan godt være, før din tallerken er tom.
Husk at have tålmodighed med dig selv. Start med et måltid og kig herefter på, hvor du gradvis kan udvide.
Det handler ikke om at gøre det perfekt, men om at opbygge en vane, der passer til din hverdag. Det vigtigste i starten er, at du får en god oplevelse og erfaring med at spise mindful.
Når du oplever, at mindful spisning rent faktisk føles rart, og at du får lyst til at stoppe med at spise af dig selv, så vil kroppen få lyst til at gøre det igen.
Din bevidste tilgang vil dermed sprede sig som ringe i vandet.
Når mindful spisning er blevet en vane for dig, er det ikke målet, at du skal kunne være mindful hele tiden ved hvert måltid.
Det realistiske er, at mindful spisning er noget, som man kan gå ind og ud af og skrue op og ned for.
Måske du har nogle måltider, hvor du er helt mindful, mens det andre gange er i mindre grad. Selv under måltider, hvor du ikke har de optimale rammer for mindful spisning, kan du måske stoppe op og være mindful på enkelte bidder.
Læs også: Sådan påvirker overgangsalder og hormoner din vægt