Guide: Sådan kommer du i gang med mindful spisning

Vi giver dig redskaberne til, hvordan du bekæmper overspisning og får et afslappet forhold til mad gennem mindful spisning.

Kvinde der dufter til kage

MINDFUL SPISNING kan hjælpe på at få et mere naturligt og positivt forhold til mad.

© iStock

Vil du gerne undgå at overspise? Eller drømmer du om at få et mere positivt og roligt forhold til mad?

Så kan mindful spisning være vejen frem.

Med mindful spisning lytter du til kroppens behov og giver kroppen det, den har brug for.

Ideen er, at kroppen dermed selv regulerer, hvad den har behov for – både hvor store mængder og hvilken type mad.

Men hvordan kommer man i gang med mindful spisning?

Det har vi spurgt vanecoach og ekspert i mindful spisning Sine Guntveit om. Hun gør os i denne guide klogere på principperne inden for mindful spisning, ligesom du får redskaberne til at komme i gang allerede i dag.

Principperne for mindful spisning

Spis, når du er sulten

Spis, når du er sulten

Vær nysgerrig over for din sult. Er den fysisk eller følelsesmæssig?

Mærk efter: Er du rigtig sulten eller bunder din sult i andre ting? - fx at du keder dig, er stresset eller træt?

Kig på og duft til maden

Kig på og duft til maden

Kig på din mad – både inden og mens du spiser. Læg mærke til, hvilke former og farver den har.

Sørg også for at dufte til maden.

Når du retter dine sanser mod maden allerede inden måltidet, går din fordøjelse i gang, og kroppen er klar til at spise.

Stress af

Stress af

Når du er afslappet, spiser du langsommere, nyder maden og er til stede i måltidet.

Så start med at tage et par dybe vejrtrækninger, inden du begynder at spise og gerne et par gange under måltidet.

Det hjælper kroppen til at komme ned i gear og blive nærværende i måltidet.

Tag sanserne i brug

Tag sanserne i brug

Et af de allervigtigste principper inden for mindful spisning er at nyde maden.

Så når du spiser, så fokuser hele din opmærksomhed hen på maden, og tag alle sanserne i brug.

Hvordan smager maden? Hvordan er teksturen? Hvilke sanseindtryk får du? Læg mærke til alle smage, ingredienser og krydderier.

Fokuser på hver mundfuld

Fokuser på hver mundfuld

Det handler virkelig om at være nærværende og rette din fulde opmærksomhed på hver mundfuld mad.

Læg bestikket mellem hver mundfuld, og sørg for at få maden godt rundt i munden. Du smager nemlig maden forskelligt, alt efter hvor på tungen den er.

Spis langsomt

Spis langsomt

Din hjerne opfatter først mæthed efter 20 minutter. Hvis du spiser hurtigt, kan du nemt overspise.

Spis langsomt, og undgå at blive forstyrret imens.

Læg mærke til smagen

Læg mærke til smagen

Når man virkelig smager efter og spiser langsommere, opdager man, at maden smager bedst i starten. Efter noget tid daler smagen.

Det gør også, at du hurtigere føler dig mæt og lettere kan stoppe med at spise.

Tyg maden godt

Tyg maden godt

Når du tygger maden, frigives der nye smage. Det hjælper med at give dig en endnu større smagsoplevelse.

Små portioner

Små portioner

Tag små portioner på din tallerken. Det kan give dig en bedre iden om, hvor stor en mængde der giver mening for dig at spise.

Spis til du er mæt

Spis til du er mæt

Lyt til din krop.

Når du begynder at blive mæt, så stop med at spise – også selv om der er mere mad tilbage på din tallerken.

Kvinde spiser

KOM-I-GANG-MINDFUL-SPISNING Det kan hjælpe på at få introduceret de nye teknikker.

© iStock

Hvordan kommer jeg i gang med mindful spisning?

Nu har du fået principperne for mindful spisning. Virker det stadig lidt uoverskueligt, hvordan du bliver en rutineret mindful spiser?

Ved at følge disse ti trin, kan du nemt komme igang med mindful spisning.

1 Et måltid om dagen


Begynd med et måltid om dagen, hvor du praktiserer mindful spisning.

Det kan være et mellemmåltid, din morgenmad, en snack eller noget fjerde. Det vigtigste er, at det er det mest rolige måltid på dagen.

Skab et stille miljø uden forstyrrelser, hvor du kan være 100 pct. til stede i måltidet.

2 Find et godt spot


Sæt dig med din mad et sted, hvor du føler dig godt tilpas.

3 Skru ned for tempoet


Sluk for alt, der kan distrahere dig. Sluk for tv'et, og sæt telefonen på flyfunktion.

Tag gerne et par dybe indåndinger, og vær til stede i øjeblikket. Vejrtrækning er godt til at forbinde dig til situationen og få ro på nervesystemet.

4 Få gang i sanserne


Kig på og lugt til maden.

Det handler om at få aktiveret så mange sanser, som man kan, og tune ind på kroppens signaler.

5 Smag


Når du har set og duftet til maden, så begynd at spise.

Tag en bid ad gangen, tyg langsomt og læg mærke til fornemmelserne. Er maden blød, sprød, kold, varm?

Du skal betragte hver bid som en undersøgelse af teksturer og smage.

Forestil dig, at du er en videnskabsmand eller et barn, der ser maden for første gang – vær nysgerrig.

6 Tyg maden godt


Tyg, tyg, tyg. Du skal blive ved med at tygge din mad mere end grundigt.

Læg mærke til alle smagene, der ændrer sig, når du tygger maden, og sanser den forskellige steder i munden.

7 Langsomt tempo


Spis langsomt og tag små bidder.

Det gør det nemmere at være til stede og sanse maden.

8 Mærk efter


Læg bestikket fra dig flere gange undervejs og fornem, hvordan maden føles i kroppen: Hvordan har jeg det? Er jeg ved at være mæt?

9 Stop på det rette tidspunkt


Pludselig vil du mærke, at du ikke har brug for mere.

Når du er mæt og tilfreds, er det vigtigt at stoppe med at spise – det kan godt være, før din tallerken er tom.

10 Vær tålmodig


Husk at have tålmodighed med dig selv. Start med et måltid og kig herefter på, hvor du gradvis kan udvide.

Det handler ikke om at gøre det perfekt, men om at opbygge en vane, der passer til din hverdag. Det vigtigste i starten er, at du får en god oplevelse og erfaring med at spise mindful.

Når du oplever, at mindful spisning rent faktisk føles rart, og at du får lyst til at stoppe med at spise af dig selv, så vil kroppen få lyst til at gøre det igen.

Din bevidste tilgang vil dermed sprede sig som ringe i vandet.

Realistiske mål

Når mindful spisning er blevet en vane for dig, er det ikke målet, at du skal kunne være mindful hele tiden ved hvert måltid.

Det realistiske er, at mindful spisning er noget, som man kan gå ind og ud af og skrue op og ned for.

Måske du har nogle måltider, hvor du er helt mindful, mens det andre gange er i mindre grad. Selv under måltider, hvor du ikke har de optimale rammer for mindful spisning, kan du måske stoppe op og være mindful på enkelte bidder.

Læs også: Sådan påvirker overgangsalder og hormoner din vægt