Studie: Mikroovne er fulde af bakterier

Du rengør helt sikkert køkkenbordet, kogepladen og spisebordet. Men hvad med mikroovnen? Når du har læst denne her artikel, gør du i hvert fald.

Kvinde tager færdigret ud af mikroovnen

MIKROOVNEN ser måske ren ud, men der kan gemme sig rigtigt mange bakterier, hvis ikke du gør den rent regelmæssigt.

© iStock

Pling! Det er kun et par minutter siden, du stillede bøtten med rester ind i mikroovnen, og nu er der allerede serveret.

Hemmeligheden bag den lynhurtige opvarmning er ovnens elektromagnetiske bølger. De får vandmolekyler inde i maden til at bevæge sig, og det skaber varme.

Læs også: Airfryer – sundt eller bare varm luft?

Når nu maden varmes så hurtigt og effektivt op, skulle man måske tro, at det også ville være svært for bakterier at overleve i mikroovnen – men det er det desværre ikke, viser et studie.

747 forskellige bakterieslægter

I et nyt spansk studie undersøgte forskere 30 mikroovne – 10 fra private hjem, 10 fra mikrobiologiske laboratorier og 10 delte mikroovne (fx fra kontorer).

Læs også: The mental load – fordel opgaverne, og få et godt parforhold

Her fandt de ikke mindre end 747 forskellige bakterieslægter. Blandt bakterierne i ovnene fra private husstande fandt de flere sygdomsfremkaldende af slagsen som fx klebsiella, der findes i tarmen hos de fleste mennesker.

Klebsiella-bakterier kan, især hos personer med nedsat immunforsvar, bl.a. føre til lungebetændelse og i værste fald blodforgiftning.

Til NewScientist oplyser forskerne dog, at fundene i mikroovnene ikke udgør en større sundhedsrisiko for os end andre overflader i køkkenet. Du skal blot huske at gøre den lille ovn ren – præcis som du gør med vasken, køkkenbordet osv.

Læs også: Listeria – sådan undgår du smitte