Fjerner mundskyl egentlig bakterier?
Mange af os afslutter tandbørste-seancen med at gurgle en omgang mundskyl, men ifølge tandlægen forebygger det ikke huller.
Mange af os afslutter tandbørste-seancen med at gurgle en omgang mundskyl, men ifølge tandlægen forebygger det ikke huller.
Ah, din mund føles dejligt ren, efter du har gurglet mundskyl, men det er den ikke nødvendigvis. I så fald er det i hvert fald ikke den blå væskes skyld. Det forklarer Britt Lilja, der er tandlæge og klinikchef hos Østerbro TandlægeCenter:
“Mundskyl kommer ikke ind og får taget bakterierne. Det svarer til, at du vasker gulvet ved bare at hælde vand ud over det.”
Du skal altså ikke bruge mundskyl, fordi du tror, det fjerner bakterier og dermed forebygger huller. Her skal tandbørsten og tandtråden i spil sammen med god, gammeldags knofedt.
Men er der slet ikke noget mundskyl, der virker? Jo, mundskyl med klorhexidin er bakteriedræbende, men det er altså ikke noget, du bare skal kaste dig over.
“Det skal du kun bruge, hvis du er blevet opereret i din mund og fx har fået fjernet en visdomstand, eller hvis du har et sår eller en infektion,” forklarer Britt Lilja.
Ligesom med penicillin er der nemlig en risiko for, at vi bliver immune over for de virksomme indholdsstoffer, hvis vi bruger det for meget. Og, som du kan se herunder, er det altså ikke den eneste bivirkning ved den slags mundskyl.
Mundskyl kan godt give en friskere ånde, men effekten er ofte kortvarig. Som regel er den dårlige ånde tilbage efter bare 30 minutter.
Der findes mundskyllevæsker særligt udviklet til dårlig ånde, som har en større effekt, men der er ingen mirakelmidler. Opsøg i stedet din tandlæge, og få behandlet roden til problemet.
KILDE: Britt Lilja, tandlæge og klinikchef hos Østerbro TandlægeCenter