Derfor kan motion forebygge kræft

Når pulsen dunker og sveden pibler, sætter det gang i en række sunde mekanismer i kroppen, som kan mindske din risiko for kræft. Bliv klogere på, hvordan motion ruster dig mod den livstruende sygdom.

Kvinde går og dyrker motion mod kræft.

MOTION MOD KRÆFT Uanset om du løber, går eller svinger støvsugeren, kan det have en forebyggende effekt mod kræft.

© Jacob Helbig

Fra hjertet til hjernen, fra taljen til tarmene – der er næsten ikke den del af din krop, der ikke har gavn af motion. Når du bevæger dig og får sved på panden, sætter det gang i utallige sunde processer i dit indre, som kan være med til at forebygge en række sygdomme. Det gælder også kræft.

I dag ved vi med sikkerhed, at motion kan forebygge nogle bestemte typer kræft, herunder bryst- og livmoderkræft, som er nogle af de hyppigste blandt kvinder. Men meget tyder på, at du også kan hindre en række andre kræftformer ved at bevæge dig jævnligt og få pulsen op.

Blandt andet har amerikanske forskere for nylig gennemgået hundredvis af studier på området og fundet stærke beviser for, at et højt aktivitetsniveau – sammenlignet med et lavt aktivitetsniveau – reducerer risikoen for kræft i fx blæren, tyktarmen, spiserøret, nyrerne og maven.
LÆS OGSÅ: 13 kræftformer, du kan forebygge med motion

Men hvorfor er det helt præcis, at motion beskytter mod kræft? Det får du svar på her, hvor vi gennemgår de forebyggende mekanismer, der sker i kroppen, når du får pulsen op.

5 grunde til, at motion forebygger kræft

1. Motion dæmper inflammation

Inflammation er en slags betændelsestilstand og kroppens måde at reagere på infektioner eller skader. Det er altså ikke i sig selv skadeligt, men i nogle tilfælde kan der opstå kronisk inflammation i kroppen, som kan bidrage til at udvikle mange alvorlige sygdomme, blandt andet kræft.

Men sørger du for at være fysisk aktiv, kan du selv være med til at holde den indre betændelsestilstand nede. Der er netop bred enighed blandt eksperterne om, at motion er en direkte vej til at modvirke kronisk inflammation.

2. Motion giver bedre fordøjelse

Tyk- og endetarmskræft er nogle af de kræftformer, der med sikkerhed kan forebygges af bevægelse og motion. Det kan hænge sammen med, at fysisk aktivitet stimulerer tarmen og giver en bedre fordøjelse. Når du spiser, tager det derfor kortere tid for maden at passere gennem dit mave-tarm-system. Det betyder, at eventuelle kræftfremkaldende stoffer også har kortere tid til at være i kontakt med din tarmvæg, så risikoen for, at de kan gøre skade, bliver mindre.

3. Motion påvirker hormonerne

Det kvindelige kønshormon østrogen er nødvendigt for, at kroppen kan fungere, men desværre kan det også øge din risiko for at få brystkræft. Jo mere østrogen, jo større risiko. Og her ser det ud til, at motion spiller en vigtig rolle. Når du regelmæssigt træner og bevæger dig i det daglige, nedsætter du nemlig mængden af østrogen, som bliver produceret i dine æggestokke. Faktisk har undersøgelser peget på helt op til 30 procent lavere risiko for brystkræft blandt kvinder, der er fysisk aktive og endnu ikke har nået overgangsalderen.

Efter overgangsalderen falder østrogenniveauet – dog ikke så meget hos overvægtige, da hormonet stadig dannes i fedtvæv. Derfor spiller motion igen en rolle, for sørger du som kvinde for at holde dig normalvægtig efter overgangsalderen, blandt andet ved at være aktiv, er din risiko for brystkræft lavere end hos en overvægtig, viser forskning.

4. Motion styrker immunforsvaret

Når du løber, cykler, styrketræner eller kravler rundt efter nullermænd i krogene, stimulerer du dit immunsystem, så det bedre kan bekæmpe bakterier og vira. Det er samme mekanisme, der gælder ved kræft, da et stærkt immunforsvar er bedre rustet til at genkende kræftceller og fjerne dem, inden de bliver farlige. Når du motionerer dig til et stærkere immunforsvar, kan det altså betyde en lavere risiko for den livstruende sygdom.

5. Motion bekæmper overvægt

Mens nogle typer kræft, fx brystkræft, direkte kan forebygges, når du løber, cykler, danser eller giver den gas med havearbejdet, er der også en lang række kræftformer, du indirekte bekæmper med sved på panden.

Den vigtigste grund til, at motion kan forebygge kræft, er nemlig, at det begrænser overvægt. Fedme er en af de største årsager til kræft, og ifølge Kræftens Bekæmpelse ville 48.000 færre danskere blive ramt af kræft i løbet af de næste 30 år, hvis ingen slæbte rundt på for mange kilo.

Der er selvsagt flere ting, der spiller ind på din vægt, ikke mindst dine kostvaner. Men i bund og grund handler det om at forbrænde mere energi, end du indtager, for at undgå overvægt på den lange bane. Her er motion med til at øge fedtforbrændingen og dermed reducere den kræftrisiko, som følger med de ekstra kilo.

Der kan være flere grunde til, at overvægt gør kroppen mere sårbar over for kræft. Der sker nemlig nogle af de samme mekanismer, som er nævnt længere op. Blandt andet kan fedme føre til en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen, altså inflammation, samt en større mængde af kønshormoner i blodet.

Hvor meget motion skal jeg dyrke?

Der findes ingen præcis recept på, hvor meget og hvilken type motion du skal dyrke for at forebygge kræft.

Men én ting kan eksperterne blive enige om: Al motion er bedre end intet – og al slags bevægelse tæller. Det er derfor ikke kun sveddryppende træning, der kan sætte gang i de kræftforebyggende effekter i kroppen, men også helt almindelige hverdagsaktiviteter, der gør dig forpustet og sætter musklerne på prøve. Fx når du slæber varer op ad trappen, slår græs, cykler til arbejde eller går en tur i skoven.

Generelt er du godt dækket ind, hvis du følger Sundhedsstyrelsen anbefalinger om 30 minutters daglig motion, hvor pulsen stiger og du får sved på panden, samt 2 gange 20 minutters ugentlig motion med pulsen helt i vejret.

Hvad hvis jeg allerede har kræft – hjælper det så med motion?

Der er i høj grad også positive effekter af at dyrke motion, hvis du er ramt af kræft. Ifølge eksperter kan det generelt være med til at ruste kroppen mod skrappe behandlinger, mindske bivirkninger og give dig mere energi og større trivsel i en ellers hård periode.

Forskning har desuden vist, at motion muligvis kan hæmme kræft i at sprede sig, og sidst men ikke mindst giver det også bonus på den anden side af et kræftforløb, hvis du holder dig aktiv. Det styrker nemlig din genoptræning og hjælper dig til at komme ovenpå igen. Igen er det vigtigt at nævne, at lidt bevægelse er bedre end ingenting, så gør det, du har overskud til.