Sådan kommer du i gang med at træne

Har du svært ved at få hul på træningsbylden, så hjælper vi dig i gang her.

Kvinde snørrer sine løbesko

MOTIVATION. På med træningsskoene! Det er aldrig for sent at komme i gang.

© istock

Bare en smule fysisk aktivitet kan gøre en kæmpe forskel for din krop og dit sind. Du ved det sikkert godt, men når det kommer til træning og motion, kan der være langt fra tanke til handling. Mange anskaffer sig et fitnessmedlemskab i god tro, men får aldrig medlemsskabet op af pungen. Vil du undgå den fælde, så læs med her, hvor vi giver tips til at komme godt i gang med – og blive glad for – at træne og motionere.

Start med en plan

Før du kaster dig ud i det, bør du lave en overskuelig plan. Start fx med at skrive ned:

• Hvad vil jeg opnå? (fx vægttab, større styrke, mere energi, smertelindring etc.)

• Hvordan vil jeg opnå mit mål? (fx holdtræning, øvelser derhjemme, løb etc.)

• Hvor meget vil jeg træne/dyrke motion? (dagligt, et par gange om ugen, i weekenden).

Du behøver ikke holde dig slavisk til din plan, men det fungerer godt at have et udgangspunkt. Så kan du altid justere undervejs, hvis du har sat barren for højt eller for lavt.

Sæt opnåelige mål

Når du laver din plan, skal du være realistisk. Dit mål bør ikke være at løbe 10 km flere gange om ugen, hvis du ikke er vant til at løbe. Start fx med at gå korte ture på 2-3 km et par gange om ugen, eller brug nogle minutter på at lave øvelser på stuegulvet. Hellere starte stille og roligt ud end at gå kold i det, før du overhovedet kommer i gang.

Vælg noget, du synes er sjovt

Det lyder banalt, ja. Men dine chancer for at holde ved forbedres betydeligt, hvis du laver noget, du kan lide. Mange går rundt med en forestilling om, at de skal træne op til et halvmaraton eller gå til CrossFit, før det tæller. Og så kan det hurtigt blive tungt at komme i gang. Er du vild med at danse, så tilmeld dig et dansehold. Eller er du mere til noget med en bold, så start til en sportsgren. Det kan også være, du føler dig bedst tilpas foran tv’et derhjemme, og så skal du måske starte med et træningsprogram, du kan lave på stuegulvet. Find inspiration her med vores 9 er nok-program.

Research, før du går i gang

Før du kaster dig ud i at træne, kan det være en god idé at lave lidt forarbejde. Bruger du din krop forkert, kan du få skader, og så er risikoen større for, at du ikke kommer i gang igen. Vil du begynde til holdtræning, så start fx med et begynderhold, hvor øvelserne bliver forklaret grundigt. Vil du træne alene, kan du i de fleste fitnesscentre booke en personlig træner, der sammensætter et program til dig. Du kan også hente inspiration på nettet, fx her på iform.dk/træning, hvor mange øvelser er forklaret.

Få dig en makker

Er du gået død i forsøget, hver eneste gang du har sat dig for at komme i gang, skal du måske prøve med en træningsmakker. For nogle er det en kæmpe motivationsfaktor at forpligte sig over for andre. Sæt nogle mål sammen, og hold hinanden op på at komme af sted eller på at lave de øvelser, I har sat jer for.

Gå amok i lækkert træningstøj

Skal du i gang med at træne for første gang eller efter længere tids pause, så udnyt muligheden til at købe nyt og lækkert træningstøj, som du føler dig godt tilpas i. Lad være at træne i dine gamle, slidte T-shirts og løse joggingbukser. Det hjælper på lysten til at komme af sted, hvis du føler dig godt tilpas.

Lav spillelister

Skal du ud og være aktiv på egen hånd, kan musik være en god motivationsfaktor til at komme af sted. Lav en spilleliste med musik, der giver dig god energi, så du forbinder motion og træning med noget positivt.

Giv dig selv små belønninger

I stedet for at blive sur på dig selv, hver gang du ikke kommer op i fitnesscenteret eller ud og løbe, så forkæl dig selv, når det lykkes. Det kan fx være med et langt varmt bad, en kop the under dynen eller et afsnit af din yndlingsserie.

Find ud af, hvad der virker for dig

Det er vidt forskelligt, hvad der motiverer os til at være fysisk aktive. Måske finder du ikke noget på listen her. Men så brug lidt tid og energi på at finde ud af, hvad der virker for dig. Træning og motion må godt føles hårdt, men i det store hele skal det være en positiv oplevelse, så du får lyst til at blive ved.

LÆS OGSÅ: 5 populære trænings-apps