Ris er en hyppig årsag til madforgiftning
Skulle du gætte på, hvilke fødevarer der oftest giver opkast og diarré, ville ris nok ikke være en af dem. Men den populære basisvare kan nemt udvikle giftstoffer, der sender dig på tønden.
Skulle du gætte på, hvilke fødevarer der oftest giver opkast og diarré, ville ris nok ikke være en af dem. Men den populære basisvare kan nemt udvikle giftstoffer, der sender dig på tønden.
Du får det underligt i kroppen, maven begynder at vride sig, og kvalmen kommer snigende.
Pludselig ligger du med hovedet i toilettet, og inden længe presser det også på i den anden ende.
Har du spist ris inden for de sidste 4-6 timer, kan det være årsagen. Den populære stivelseskilde kan nemlig give madforgiftning, hvis du glemmer en vigtig regel.
Det fortæller Klaus Theede, som er overlæge i Gastroenheden på Hvidovre Hospital.
Når du laver en varm ret, og der er rester tilbage, som du gerne vil gemme, skal de køles ned, så temperaturen falder fra 65 til 10 grader inden for højst fire timer.
Det gælder også – og måske i særdeleshed – ris. Det er der bare mange, der ikke ved.
Ris indeholder nemlig ofte bakterien Bacillus cereus. Den kan danne såkaldte sporer, som ikke nedbrydes ved kogning.
Læs også: Ris – gå efter dem med farve
Hvis risene så får lov til at stå ved stuetemperatur i flere timer, vokser sporene til bakterier, og de danner giftstoffer, som gør os syge.
Det tricky ved giftstofferne er, at de ikke ødelægges ved opvarmning. Er de først i risene, slipper du ikke af med dem igen.
Du må derfor kun genopvarme ris, som er kølet hurtigt ned, efter de er blevet kogt. Overlægen selv undlader dog at varme ris op igen og anbefaler dig at gøre det samme.