Krydsord holder hjernen skarp

God gammeldags kryds og tværs trumfer specialdesignede computerspil, når det kommer til at forebygge demens.

Kvinde, der laver kryds og tværs.

HJERNEGYMNASTIK – Personer med mild kognitiv svækkelse høster større fordele af krydsord end computerspil.

© iStock

Køber du primært ugeblade og magasiner for krydsordenes skyld? Og er dine familiemedlemmer blevet vant til at høre dig ytre sætninger som: "Hvad er et andet ord for …?"

Så holder du muligvis din hjerne skarpere end så mange andre. I hvert fald hvis man skal tro et amerikansk studie, hvor forskere har testet, om computerspil virker bedre end krydsord mod demens. Det gør de ikke.

I studiet fra Duke og Columbia University rekrutterede man 107 personer i 70 års alderen med milde kognitive udfordringer som fx problemer med at huske, planlægge eller koncentrere sig. Udfordringer, som kan være et forstadie til demens.

3 tips – sådan får du en bedre hukommelse

Halvdelen af forsøgspersonerne skulle løse krydsord i 12 uger, hvor sværhedsgraden var middel, og den anden halvdel skulle spille computerspil, der var specialdesignet til at modvirke kognitiv svækkelse.

Spillene bestod fx i hukommelsesopgaver eller opgaver, hvor du skal matche genstande med hinanden eller genkende ting på tid.

Efterfølgende testede man begge gruppers kognitive evner med anerkendte test-værktøjer og så, at gruppen, der havde lavet krydsord, klarede sig bedst.

Læs også: 6 vigtige spørgsmål om demens og Alzheimers

Forsøgspersonerne blev fulgt i halvandet år, hvor de fik yderligere seks sessioner med enten krydsord eller computerspil.

Da halvandet år var gået, så forskerne via MR scanninger, at hjernen tilmed var skrumpet mindre hos krydsordsgruppen end computerspilsgruppen.

Bakkes op af andre studier

En af forklaringerne på, hvorfor krydsord har den effekt på de kognitive evner, kan hænge sammen med, at den ældre generation er mere vant til den form for hjernegymnastik end computerspil og derfor også er bedre i stand til at løse krydsordsopgaver end computerspil.

Andre studier har også fundet sammenhæng mellem krydsord og forebyggelse af demens. Fx et studie publiceret i British Medical Journal fra 2018, hvor man fulgte 500 ældre fra de var 64 til 79 år. De ældre, der spillede krydsord, var blandt dem, der klarede sig bedst i kognitive test.

Læs også: 7 gevinster, din hjerne indkasserer, når du dyrker motion

Studiet fandt dog samme resultater hos ældre, der læste lange bøger, løste Soduko eller lærte at spille nye musikinstrumenter. En del forskning tyder på, at bare det at holde sig i gang med et eller andet i sin fritid – hvad end det er motion, at strikke eller lave hjerneopgaver som krydsord – kan have en positiv indvirkning mod demens.