Find lyset og få energi til hele vinteren

Du behøver ikke at finde dig i at være trist og uden energi hele vinteren. Masser af lys kan befri dig fra de mørke tanker.

Hvis dine nøgler ofte bliver væk, og du er begyndt at tvivle på, hvad du har lyst til at lave, kan det være vintermørket, der sniger sig ind på dig.

Overraskende for de fleste er nogle af symptomerne på vinterdepression hukommelsesbesvær og problemer med at tage en beslutning.

Men vi har et hemmeligt våben til dig, der nok skal få smilet frem: lys. Selv om det er sparsomt, kan du snildt lokke meget mere lys frem fra mørket.

LÆS OGSÅ: Overvejer du at få en lysterapilampe?

5 veje til en lysere vinter

 • Kom ud i naturen 30 min. hver dag: En rask gåtur i frokostpausen, når solen står højest på himlen, og lyset dermed er skarpest, mindsker produktionen af melatonin, stoffet, der gør dig vintertræt. Selv om der er overskyet, så kom ud alligevel – det batter.
  I weekenden kan du toppe op med en ekstra løbe- eller gåtur.

 • Udnyt det sparsomme lys: Vi ved godt, det ikke kommer i spandevis, sollyset, men du kan alligevel gøre noget for at udnytte det til fulde.
  Placer dit skrivebord tæt på vinduet, og drop solbrillerne, når du går rundt udenfor. På den måde udnytter du vinterens sparsomme lys til fulde.

 • Sved, sved, sved: Fysisk træning er din ven, især om vinteren.
  Det giver dig ikke nødvendigvis mere lys (medmindre du træner midt på dagen), men du får gang i cirkulationen af hormoner som endorfiner og adrenalin, som modvirker søvnhormonet melatonin. Hvad du laver, er underordnet, bare find en aktivitet, du kan lide.

Er du (også) ramt af halsbetændelse? Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen

 • Tænd lysterapilampen: Den er genial, den lille lysterapilampe, for med sine op mod 10.000 lux efterligner den sollyset ganske godt. Sid foran den en halv time hver morgen – og du vil mærke, hvordan dit energiniveau stiger resten af dagen. Du kan sagtens læse eller spise morgenmad imens – bare sørg for at sidde tæt på den.

 • Rejs til sydlige himmelstrøg: Når ikke lyset vil komme til os, må vi komme til lyset. En rejse sydpå er genialt i vintermånederne, for her er lyset kraftigt – og selv om temperaturerne ikke er så høje. Det er også derfor, at man ikke kender til vinterdepression i landene ved ækvator.
  Jo længere tid du er væk, jo bedre.

LÆS OGSÅ: DEPRESSIONS-TEST: Har du symptomer på depression?