Derfor er det sundt at svede

Vi giver dig her 5 gode grunde til at lade dråberne pible frem.

Kvindeansigt i profil

Jo flere af dine cirka tre millioner svedkirtler du får aktiveret, jo bedre bliver du til at svede, og jo mere gavn får du af de salte dråber.

© Wichmann+bendtsen

Det er svedigt at svede!

For mange er sved ubehageligt eller ulækkert. Men faktisk er sved en helt naturlig proces i kroppen, som du skal være glad for. Vi afliver myter og fordomme om sved og giver dig 5 svedige grunde til at svede.

Så naturligt er sved

Sved er en klar væske, som afgives via hudens millioner af svedkirtler.

Der findes to typer svedkirtler. Den dominerende, de ekkrine kirtler, findes over hele kroppen og afgiver en væske, der består af 99 procent vand samt af salte som natrium, klor og kalium og af mælkesyre, urinstof og aminosyrer. pH-værdien er lav og en af grundene til, at sved virker bakteriedræbende.

I kønsregionerne har du de apokrine svedkirtler, som afgiver et lidt tykkere sekret. Det indeholder proteiner og fedtstoffer og er stort set pH-neutralt.

Det varierer enormt, hvor meget du sveder i løbet af et døgn, afhængigt af temperaturen og hvor fysisk aktiv du er. Under neutrale forhold sveder du kun 1-2 dl ud af kirtlerne, mens det kan løbe op i 10-15 liter om dagen ved intensiv fysisk aktivitet. Især under varme forhold reagerer kroppen på temperaturstigningerne ved at sætte gang i svedproduktionen.

Du sveder for at slippe af med varme og dermed hindre kroppen i at overophede.

LÆS OGSÅ: Skal du være bekymret for nattesved?

5 sunde grunde til at svede