Sved får dig (lidt) ned i vægt

Selvom det slet ikke kan sammenlignes med et træningspas, så koster det faktisk energi at svede og dermed øges kalorieforbrændingen (lidt).

Kvinde smiler

sved og træning hænger uløseligt sammen

© Wichmann+bendtsen

Forbrænd kalorier ved at svede

Det er ikke gratis at svede. Det koster nemlig kalorier at føre blodet ud til hudens ydre lag og skubbe sveden ud af porerne. Det kan man se, ved at pulsen stiger, når kroppens kølesystem bliver sat på overarbejde, når det er varmt. Det er netop sved, der sørger for, du ikke overopheder, når du træner.

Af samme grund er det sværere at levere en toppræstation under varme forhold. Fordi hjertet må bruge kræfter på at sende blod ud i hudens ydre lag, kan det ikke “nøjes” med at koncentrere sig om at forsyne musklerne med ilt, og så falder din præstationsevne.

Det er primært de rolige ture under varme forhold, som boner positivt ud i kalorieregnskabet, fordi du yder mere for at holde tempoet. Hot yoga er også godt, da de varme omgivelser sætter gang i svedproduktionen. Reelt er gevinsten dog ret lille, for den klart største kaloriesluger er selve intensiteten, du træner ved.

Tip

Undgå at tørre sveden af panden. Medmindre den decideret løber ned i øjnene, gavner sved på panden dig, fordi den sikrer, at du kan komme af med varmen. Tørrer du den væk, øger du risikoen for at koge over. Et tyndt pandebånd er et godt alternativ, hvis dråberne generer. Båndet suger fugten til sig og skaber dermed en god varmeafledning.