Sort te: En klassiker

Sort te er den mest kendte te og formentlig også den, som de fleste drikker. Den findes i forskellige blandinger og er kendt for mange positive gevinster, fx beskytter den mod hjerte-kar-sygdomme.

Kop med sort te

KOP MED SORT TE Sort te er kendt for mange positive gevinster, fx beskytter den mod hjerte-kar-sygdomme. Læs mere om sort te her på siden.

© iStock

Sort te

Den sorte te kommer, som den grønne og hvide te, fra tebuksen Camellia sinensis. Sort te indeholder mange sunde stoffer, men glimrer især ved sit særligt høje indhold af de sunde te-stoffer, flavonoider. Flavonoiderne er med til at give den sorte te en lidt bitter smag - og en stor sundhedseffekt, der beskytter dig mod flere sygdomme.

Sort te beskytter mod hjerte-kar-sygdomme

Flavonoiderne i den sorte te beskytter dig mod hjerte-kar-sygdomme. Dyreforsøg har vist, at flavonoider i den sorte te øger det usunde LDL-kolesterols modstandskraft mod at blive iltet. Man ved, at iltet LDL-kolesterol øger risikoen for åreforkalkning, fordi kroppen ikke kan regulere effekten af det lige så godt som LDL i normal form. De sunde stoffer i teen reducerer altså mængden af iltet LDL-kolesterol og forebygger åreforkalkning, hvilket nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. I et klinisk forsøg drak 14 forsøgspersoner 750 ml sort te om dagen i 4 uger. Efter 4 uger var LDL-kolesterolet blevet betydeligt mere modstandsdygtigt mod at blive iltet.

Sort te styrker immunforsvaret

Der findes en række studier, der viser, at flavonoiderne i te fremmer kroppens afgiftningsprocesser, styrker immunforsvaret, sænker blodpladernes tendens til at klumpe sammen, påvirker hormonomsætningen, sænker blodtrykket, hæmmer bakterier og bekæmper virus.

Sort te har vist sig at kunne forebygge kræft. Undersøgelser viser, at det er flavonoiderne i teen, der har den gunstige effekt. Senest har dyreforsøg vist, at sort te muligvis er lige så kræftforebyggende, som grøn te menes at være. Måske er sort te endda mere effektiv til fx at forebygge den type hudkræft, som er udløst af for megen solbadning.

3 gode råd om sort te

  • Trækketid: 2-4 min.
  • Vand: 90 grader
  • Dagsdosis: maks. 8 kopper

LÆS OGSÅ: Hvad er kamillete godt for?

Forskellige typer sort te

Sort te er ikke bare én slags te. Den dækker derimod over rigtig mange forskellige typer te. Her ser du et lille udvalg:

Darjeeling: Består af blade fra tebusken. Kendt for sin fine duft og smag, og kvaliteten regnes for en af de bedste.

Frugtte: Tilsat tørrede frugtstykker eller frugtaromaer, hvor den tilsatte frugt afgiver sin egen smag.

Assam: Sort te fra Indien, som ofte bruges til at fremstille chai, hvor der fx bliver tilsat kanel og nelliker.

Earl grey: Er tilsat olie fra bergamotfrugter, der minder om små appelsiner og også smager lidt af appelsin.

Ceylon: Er sort te fra Ceylon, som nu hedder Sri Lanka. Bliver nemt bitter og smager derfor godt med mælk.

Keemun: Er som den eneste sorte te tilsat en aromatisk olie, myrcenal, der giver teen en lidt røget smag.