Spis efter din alder: De bedste kost-tips til dig i 20’erne

Kroppen kan nærmest alt, når du er ung. Men pas godt på den – for dit fremtidige jeg’s skyld. Se, hvordan du spiser sundt, når du er ung.

Ung kvinde, der drysser krydderi på en salat.

MADLAVNING er for mange i 20'erne nyt territorium. Men det kan godt betale sig at ofre noget tid og energi på at lære det.

© iStock

Er du i 20’erne, føler du dig måske uovervindelig. Kroppen peaker nemlig i forhold til ting som bl.a. cellefornyelse, muskelmasse, vitalitet og hormoner.

Men selvom regningen for en usund livsstil for mange først kommer senere, er det klogt at træffe gode, sunde madvalg allerede nu.

I 20’erne rykker mange af os væk fra mor og fars kødgryder og lærer at skabe vores egne madvaner. Vaner, som kan følge os resten af livet.

Her kan du læse om de største benspænd for at spise sundt i 20'erne og få konkrete råd til at håndtere dem.

Sparsom økonomi og altid på farten

Mange i 20’erne kæmper med at få pengene til at strække, hvilket kan resultere i usunde og ensformige kostvalg med billige færdigretter, hurtige kulhydrater som toastbrød, sukkerholdige morgenmadsprodukter og for meget alkohol.

Det er samtidigt et årti, hvor mange har travlt med uddannelse, udlandsrejser, venner og fester. Vi er knapt så meget hjemme og har knapt så travlt med at stifte familie.

Derfor handler måltiderne også mindre om faste rammer og samvær med familien og mere om bare at blive mætte.

“Mad og måltider er et komplekst felt for mange unge. På den ene side mangler de tid, kundskaber og økonomi til at praktisere en sund madkultur, men på den anden side føler de måske også et pres for at leve eller se ud på en bestemt måde.”
— Jon Fuglsang, madsociolog og lektor ved Københavns Professioneshøjskole

Madvalg kan blive en identitet

Men nogle unge har også rigtigt godt styr på det med sund kost. Ifølge madsociolog og lektor ved Københavns Professioneshøjskole Jon Fuglsang går nogle unge meget op i sund livsstil, fordi det bliver en slags identitetsmarkør, og fordi skønhedsidealer fylder en del for nogle.

Der er fx flere vegetarer og veganere i 20’erne, ligesom nogle unge går meget op i træning og proteinholdig eller slankende kost.

Valgene kan være sunde nok, men kan også gå hen og blive ensporede.

“Den varierede kost går måske lidt fløjten i 20’erne, fordi du lærer at lave nogle få retter, der fungerer for dig, og så bliver du ved det,” forklarer Jon Fuglsang.

16-29-år er den alder, hvor flest kvinder har et usundt kostmønster, ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen. For mænd er der ikke den store forskel gennem livet. Deres kostmønster er dog generelt mere usundt end kvinders.

Gode råd til at spise sundt i 20’erne

Prioritér at lave mad selv - nogle gange 🥘

Den mad, vi spiser ude, indeholder generelt mere fedt og salt samt flere kalorier end den mad, vi laver hjemme.

Få alt den hjælp til madlavning, du kan, fra kogebøger, online-opskrifter og YouTube.

Hav sund mad med på farten 🎒

Eller priotitér sunde købevalg, hvis du ikke er så meget hjemme.

5 x sund mad til tasken:

3 x sund købemad:

  • måltidssalat
  • yoghurt eller grød med topping
  • kyllingespyd

Spis sundt på den budgetvenlige måde 💸

Køb grove grøntsager (især i sæson). De er både billige, langtidsholdbare, mættende og propfyldt med sunde sager.

Brug fx rodfrugter og kål i alt fra grøntsagssupper til kødretter som bolognese, lasagne, frikadeller osv. Så kan du strække kødet længere.

Få tre hovedmåltider om dagen 🥗

Prioriter tre sunde og fyldige hovedmåltider hver dag, selvom du har travlt og evt. bor alene. Tag dig god tid til måltiderne, hvis du kan.

Lyt til din sult og dine mæthedssignaler i stedet for at stile efter at ligne en særlig type på Instagram med urealistiske kropsformer.

Få nok B-vitamin 🐟

En del unge har et relativt højt indtag af alkohol, som kan gå ud over kroppens optag af især B-vitamin.

Samtidig er der flere i 20’erne, der spiser vegansk, og som af den grund bør overveje et kosttilskud med B12-vitamin.

Gode kilder til B12-vitamin:

  • kød
  • mælk
  • syrnede mælkeprodukter
  • ost
  • æg
  • fisk

Vær opmærksom på jernmangel 🩸

Er du ung kvinde, så vær opmærksom på, at jernmangel er mere udbredt i 20’erne, end man måske skulle tro pga. menstruationer.

Blødninger øger nemlig risikoen for at komme til at mangle jern.

Gode kilder til jern:

  • Kød og fisk, særligt indmad
  • Bladgrønt som spinat og broccoli
  • Kornprodukter som rugbrød og mysli

Du kan hjælpe optagelsen af jern på vej ved at spise varierede måltider med masser af frugt og grønt, da C-vitamin fremmer optagelsen af jern.

Smag på alt muligt forskelligt 👅

Udnyt, at du er i et årti, hvor du måske møder en masse nye mennesker og rejser til fremmede verdensdele. Smag på mad, du aldrig har fået derhjemme, eller du ikke troede, du kunne lide.

20’erne giver dig en unik chance for at få mere varierede madvaner fremadrettet.