Kend din køderstatning
Facon, plantefars og grøntsagsdeller. Supermarkedernes kølediske bugner af vegetariske og veganske alternativer til kød, men hvad er fugl og fisk i den nye proteinjungle, og er erstatningerne sunde for dig og kloden?
Facon, plantefars og grøntsagsdeller. Supermarkedernes kølediske bugner af vegetariske og veganske alternativer til kød, men hvad er fugl og fisk i den nye proteinjungle, og er erstatningerne sunde for dig og kloden?
Vi vil gerne spise mere klimavenligt, men når vi står nede i supermarkedet efter en lang arbejdsdag, ender det for mange af os alligevel med den gode gammeldags bolognese. Den kan hele familien lide, vi kan lave den med bind for øjnene, og ingredienserne ved vi præcis, hvor vi skal finde.
Vil du spise mere vegetarisk til aftensmad? Find flere sunde vegetar opskrifter her
Den nemme løsning er at udskifte det hakkede oksekød med plantefarsen lige ved siden af. Men kan vi virkelig bare erstatte kødet med plantefars, pudse klimaglorien og indkassere sundhedspointene, eller er det for godt til at være sandt?
Spørgsmålet er blevet stadig mere aktuelt, i takt med at køderstatningerne vokser i antal og popularitet. Uanset om det er din chicken korma, din svenske pølseret eller din brændende kærlighed, der skal gøres kødfri, så findes der et erstatningsprodukt.
Kødfrie produkter er ofte baseret på forarbejdet soja-, ærte-, eller glutenprotein, fordi det er noget af det, der efterligner teksturen af kød godt. Derudover er der stort set altid vand, fedt og smagsgivere i køderstatningsprodukterne.
Så når man kalder det planteprodukter, er det for så vidt sandt, men du skal altså ikke forestille dig en skål med grøntsager, der er blevet hakket og forvandlet til fars.
“Køderstatninger er den gode mellemting mellem det røde kød og rene vegetariske proteinkilder som linser og bønner,” forklarer diætist Maria Felding, der har specialiseret sig i vegansk kost.
De fleste køderstatninger kan ikke måle sig med rene kikærter, bønner og lignende, men de er stadig et meget sundere valg end det røde kød som Fødevarestyrelsen anbefaler, vi begrænser vores indtag af— Maria Felding, diætist
En lang ingrediensliste er noget af det, der kan springe i øjnene ved køderstatninger. Mange af os er opdraget til at tænke, at produkter med korte ingredienslister også er de sundeste, så derfor kan køderstatninger virke som små uigennemskuelige kemifabrikker. Det er dog ikke altid tilfældet.
“Det svarer lidt til at sige, at en ret er dårlig, fordi der er mange krydderier i. En lang ingrediensliste behøver ikke at være et problem i sig selv, og nærstuderer man ingredienslisterne for køderstatningsprodukter, er der for det meste tale om uskyldige ting som løgpulver, planteolie og kulhydratkilder,” siger Maria Felding.
Træerne vokser dog ikke ind i himlen for plantekødet. Ifølge Maria Felding er der særligt to ting, som du skal holde øje med, hvis du vil købe køderstatninger. Det er mængden af mættet fedt og salt – begge kan være meget høje. Maria Felding deler to gode og nemme rettesnore:
Kilde: Maria Felding, klinisk diætist og cand. scient. i klinisk ernæring
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 06/2023