Hvilke boller er sundest?

Hvad skal du holde øje med, når du henholdsvis køber og bager boller selv? Få svaret her.

Lækre hjemmebagte boller

HJEMMEBAG ELLER EJ – spar på salt og sukker, det er sundt.

© wichmann+bendtsen

Når du selv bager ...

Pas på sukker og salt.

Drømmer du om kernesunde boller, er en god tommelfingerregel at holde igen med salt og sukker (også honning). Skær dog ikke alt sukker væk, da både sukker og salt gør noget godt for smagen, og for at dejen kan hæve.

Flest mulige fibre.

Brug mest muligt fuldkorn, da det bidrager med vigtige vitaminer og mineraler samt kostfibre, som giver mæthed og god fordøjelse. Tilsæt også gerne kerner, der bidrager med sunde fedtstoffer.

Læs også: TOP 10: Her er flest fibre

Nemt protein.

Tilfør protein til de runde herligheder ved at skifte lidt af væsken i opskriften ud med hytteost eller et surmælksprodukt som skyr, yoghurt naturel eller Cultura.

Brug bælgfrugter.

Grøntsager og især bælgfrugter er en fuldtræffer i din bolledej, da de giver saftighed og samtidig bidrager med protein og fibre. Put fx hvide bønner fra dåse i, eller bag med mel af bælgfrugter.

Læs også: Er bælgfrugter på dåse lige så sunde?

Hæv længe.

Langtidshævning sikrer, at mineralerne fra fuldkornsmelet bliver tilgængelige for fordøjelsen. Om du bruger gær eller surdej, er mindre vigtigt, det er langtidshævningen, der gør den største forskel ernæringsmæssigt.

Når du køber færdige boller …

Tjek sukkerindholdet.

Præcis som med hjemmebag er det afgørende for sundheden, at dine boller ikke er lavet med for store mængder af sukker, honning eller sirup.

Pas på sundtklingende navne.

Navne som “gulerodsbrud” emmer måske af sundhed, men det gør næringsindholdet i varedeklarationen ikke nødvendigvis.

Gå efter mærkning.

Se efter det nordiske ernæringsmærke, Nøglehulsmærket. For at få dette skal bollerne indeholde mindre salt og sukker, mindre og sundere fedt og mere fuldkorn og fiber end sammenlignelige produkter. Kort sagt har du fundet de sundeste boller på hylden, hvis de er nøglehulsmærkede.

Læs også: Hvad er nøglehulsmærket?

Kerner kan give mange kalorier.

Boller, der hedder 3-korn eller praler af mange kerner, kan godt være ret kalorietunge. Solsikkekerner, græskarkerner, chia- eller hørfrø kan øge kalorieindholdet, men også nedsætte fuldkornsindholdet. Så gå gerne efter et højt indhold af fuldkorn – også i kernebrød.