Diætisten: Sådan får du familien med på en sund livsstil

"Kære diætist: Jeg vil gerne leve sundt, men grøntsager og løbeture giver ikke ligefrem anledning til vild jubel derhjemme. Det gør det svært for mig at være standhaftig. Hvad kan jeg gøre for at få familien til at hoppe med på den sunde vogn?"

Irene er redaktionschef her på I FORM

DEN SUNDE VOGN – Hvordan får man familien til at hoppe med på den sunde vogn med massere af grøntsager?

© Jakob Helbig

Det er ikke svært at spise sundt, men det er svært at spise sundt, mens de andre guffer løs af pasta carbonara og bland-selv-slik. Det letteste er at opgive og give efter for de andres ønsker. Så er alle glade. Altså på nær dig. Men sådan er du jo heldigvis ikke.

DU er nemlig sej og ved inderst inde, at du jo faktisk gør jer alle en tjeneste ved at servere sund mad og opfordre til bevægelse, selvom det måske ikke helt føles sådan. Børn (ægtefæller, kærester og dyr) har jo også bedre af næringsrig mad og motion end slik og skærm.

Jeg siger ikke, det er supernemt, men med lidt snilde og kompromiser kan du komme et stort skridt i den retning, du ønsker. Her får du mine bedste tips til at få engageret store og små familiemedlemmer i en hensigtsmæssig livsstil og til at lave alles livretter i liiidt sundere udgaver.

Måske vil de takke dig en dag ud i fremtiden (men du skal nok skrue det lange lys på og udstyre dig med en god portion tålmodighed). Held og lykke herfra!

Tip 1: Medbestemmelse over menuen ...

... smager godt! Også selvom der følger nogle rammer med.

Lad fx dine familiemedlemmer vælge mellem, om I skal have gulerodssalat tirsdag eller onsdag. På den måde er det stadig dig, der afgør, hvad der skal på bordet, men de har fået lov at bestemme, hvilken dag de skal spise hvad.

Lav evt. (noget af) maden sammen. Når man selv har haft forklædet på, er man mere tilbøjelig til at ville smage.

Tip 2: Snig det grønne ind ...

... her og der og alle vegne. Fx i bolledej, fars, kødsovs, suppe, æggekage, lasagne – ja i alt faktisk! Revne gulerødder og squash går til det meste, da de ikke gør så meget væsen af sig og samtidig bidrager med en god konsistens.

Prøv også at fyre spinat i pandekagedejen, avocado i smoothien og selleri i kartoffelmosen.

Tip 3: Tal det sunde op ...

... i stedet for ned. Når vi snakker om broccolien som noget, der bare skal overstås, før vi kan få lov at spise is, så får vi automatisk meget lave forventninger til broccolien, og de forventninger kan smitte af på den samlede smagsoplevelse.

Fokusér i stedet på alt det positive ved at spise det sunde, og hjælp smagen på vej med lidt sødt, knasende og cremet til selve måltidet og ikke som en præmie for at have overstået det.

Bitre grøntsager gør sig fx godt i en salat med sød, moden frugt, knasende nødder og en god fed feta.

Gør børnefavoritterne sundere

Vi har samlet 9 byttehandler, der gør ungernes livretter til en god og sund løsning.

  • Pizza. Servér en halv pizza til hver suppleret med gnavegrønt eller salat/råkost.

  • Shawarma. Lav i stedet pitabrød med kylling, ekstra grønt og mindre dressing.

  • Burger og pommes frites. Brug fuldkornsbolle, og servér bagte rodfrugter til.

  • Pastasalat med bacon og cremefraichedressing. Vælg fuldkornspasta, og servér med skinke og pesto i stedet.

  • Toast. Hvad med en ristet rugbrødssandwich med fiskepålæg?

  • Boller i karry. Brug fedtfattigt hakket kylling og havregryn til kødbollerne, “jævn” sovsen med blendede grøntsager, og servér med brune ris.

  • Madpandekager. Fyld pandekagedejen med spinat, eller skift pandekage ud med et stort kålblad.

  • Frikadeller og kartoffelsalat. Bland farsen op med havregryn og revet grønt, og byt cremefraiche ud med en grøn salat med nye, kolde kartofler i.

  • Pasta med kødsovs. Vælg fuldkornspasta med en tomatsovs fyldt med røde linser og revne eller blendede grøntsager. Find en opskriften herunder:

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 07/2023