Sådan påvirker sødestoffer din vægt

Sukker, kunstige sødestoffer eller Stevia? Valget er dit, men de søde stoffer har forskellig effekt på din vægt.

Hånd med slik

Vælg det rigtige sødemidddel til at forsøde din hverdag.

© Jacob Helbig

Kunstige sødestoffer

De fleste sødestoffer indeholder ingen kalorier i de mængder, som mange af os indtager dem i. Derfor kan du spare rigtig mange kalorier ved at vælge fx light sodavand frem for sukkersødet sodavand.

Noget forskning peger dog på, at der faktisk er en en sammenhæng mellem stort indtag af light sodavand og fedme. En af teorierne er, at de kunstige sødestoffer gør dig mere sulten, fordi hjernen forventer at få kalorier, når du spiser sødt, og derfor øger din appetit, når kalorierne udebliver. En anden teori er, at sødemidler øger trangen til at spise sødt helt generelt, fordi du vænner dig til den søde smag - og du derfor får mindre lyst til fx grøntsager.

Anden forskning peger dog omvendt på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem sødestoffer og fedme. Sammenhængen mellem fedme og sødestoffer kan nemlig også skyldes at overvægtige i højere grad vælger mad- og drikkevarer uden almindeligt sukker i et forsøg på at tabe sig eller undgå at tage yderligere på.

Læs mere om aspartam og fedme her

Stevia

Her adskiller stevia sig ikke fra de kunstige sødestoffer. Stevia er kaloriefri, men kan måske på samme måde øge din appetit og trang til søde ting, selv om du vælger produkter med sødemidler for at spare kalorier.

Sukker, kunstige sødestoffer eller Stevia. Hvad er forskellen på de søde stoffer? Bliv klogere her.

Almindeligt sukker

Sukker indeholder 17 kJ pr. gram. Der er ingen fedt i sukker, men når du spiser slik, vil kroppen have så travlt med at forbrænde posens sukkerkalorier, at fedtet i din kost får lov til at sætte sig på sidebenene.

LÆS OGSÅ: Sødemidler – er de skadelige eller geniale?