Glas med alkohol

Der kan spares i kalorieregnskabet ved at gå efter den rette type alkohol. 

© iStock

Hvilken alkohol indeholder færrest kalorier?

Der er stor forskel på, hvor mange kalorier der er i alkohol. Gå efter disse typer til julens mange fester, hvis du gerne vil holde vægten stabil.

29. marts 2015 af Anja Bruneskjold

Julen er lig med hygge og tit også alkohol til december måneds mange julearrangementer. Vil du gerne nyde alkohol til julens fester, kan det godt lade sig gøre, selvom du gerne vil tabe dig. Det handler i høj grad om, hvilken slags alkohol du vælger.


Der er nemlig stor forskel på kalorieindholdet i alkohol. For eksempel kan du få næsten to glas champagne for en øls ”pris”, og en White Russian tæller tæt på tre gange så mange kalorier som et glas hvidvin.

Det er da også netop vin, du skal vælge, hvis du tænker over vægten, men stadig gerne vil nyde alkohol i julen. Vin stikker ikke helt så meget af kaloriemæssigt, da der typisk er mellem 80 og 120 kalorier i et enkelt glas. Som en sidegevinst har vin også ry for at kunne forebygge både kræft og inflammation i kroppen, og det indeholder generelt flere sundhedsfremmende egenskaber end for eksempel øl og spiritus.

Tjek dit BMI og prøv også vores kalorieberegner!

Så det skader ikke at drikke en smule vin, selvom du er i gang med at tabe dig, men selvfølgelig skal du holde det til et moderat niveau, hvis du ikke vil ødelægge dit vægttab.

Særligt hvide vine er bedst, når det kommer til kalorieindholdet. Gå efter Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling, som alle er relativt kaloriefattige og ikke indeholder oceaner af sukker. Dessertvine derimod er langt rigere på sukker, og boner derfor mere ud på kalorieskalaen. Bliver der serveret champagne til dit julearrangement, kan du også gå efter den, for med 84 kalorier pr glas er kalorieindholdet også her på et tåleligt niveau. Undersøgelser viser desuden, at champagne kan styrke hukommelsen. 

Kalorieindhold i alkohol:

1 alm. flaskeøl (33 cl) = 130 kcal

1 stor fadøl (50 cl) = 190 kcal

1 glas champagne (11 cl) = 84 kcal

1 glas hvidvin (15 cl) = 104 kcal

1 glas rødvin (18 cl) = 131 kcal

1 glas dessertvin (10 cl) = 165 kcal

Cosmopolitan = 182 kcal

Mojito = 190 kcal

White Russian = 297 kcal

Det sker der i kroppen:
Når du drikker alkohol, sættes en hel proces i gang i din krop. Kroppen er nemlig ikke så glad for at benytte alkoholen som energikilde, og derfor vil den med det samme begynde at udskille alkoholen hurtigst muligt. Imens alkoholen bliver forbrændt via leveren, bliver din fedtforbrænding sat helt i stå. Det gør, at du vil lagre mere fedt imens, alkoholen er i dit blod, og derfor er det mest optimale naturligvis helt at undgå alkohol, hvis du gerne vil tabe dig. 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: