Hvor meget påvirkes min træning af alkohol?

Bliv klogere på, hvad de våde varer gør ved din fysik, og forbered dig på et par ubehagelige overraskelser.

Kvinde ser på et glas vin

Alkohol og træning er en dårlig cocktail

© Colourbox

7 facts om alkohol og træning

1. Holdsport og teknik udfordres

Dagen efter en våd nat er dine motoriske evner ikke toptunede. Det samme kan siges om tankekraften. Derfor bør du holde dig fra aktiviteter, hvor du skal træffe hurtige beslutninger, og hvor dine motoriske evner skal være i top. Dermed er det ikke ketsjer- eller boldspil, der skal stå øverst på to-do-listen, men snarere en rolig løbetur, en cykeltur eller måske svømning, hvis du gerne vil være aktiv. Et andet problem med holdspil er, at du her lettere bliver presset til et aktivitetsniveau, der er for hårdt – din tilstand taget i betragtning.

2. Alkohol = dårligere søvn = dårligere restitution

Drikker du alkohol, inden du skal sove, er der en risiko for, at dine søvnfaser ændres. Det gør dig både ekstra træt og uoplagt dagen derpå. Men en anden ting, der er værd at bemærke, er, at de forstyrrede søvnfaser også kan øge produktionen af stresshormonet kortisol, der hæmmer musklernes reparationsevne og vækst.

Se her, hvordan du trods alkohol opnår hurtig restitution.

3. Alkohol påvirker din muskelkraft

Tager du et par drinks efter træning, har den stadig effekt, men effekten er mindre end, hvis du skyller træningen ned med vand. Og effekten bliver mindre og mindre, jo mere du drikker. Selv indtagelsen af mindre mængder alkohol efter træning svækker kraften i dine muskler. Forskere fra New Zealand lavede et forsøg, hvor 10 personer trænede lårmusklerne og efterfølgende drak enten vodka og juice eller en ikke-alkoholisk drik. Målinger efter træningen viste en større (midlertidig) styrkenedsættelse i lårmusklen hos dem, der havde drukket alkohol.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19230764/

4. Alkohol nedsætter fedtforbrændingen

7 kalorier indeholder et gram alkohol. Har du promiller i blodet, bruger kroppen alkoholen som energikilde, hvilket nedsætter fedtforbrændingen, i forhold til hvis der ikke susede drinks rundt i dine blodbaner. 95 pct. af den alkohol, du indtager, nedbrydes i leveren, mens ca. 2 pct. skilles ud i urinen, og ca. 2 pct. sendes ud via udåndingen. Den sidste ene pct. forsvinder via sved. Derfor kan du ikke svede alkoholen ud, fx med en saunatur.

Til gengæld kan sved afsløre 4 væsentlige ting om din sundhed.

5. Alkohol = væskemangel

Når du tanker op med vin eller en anden form for alkohol, mister din krop væske. Årsagen er, at alkohol hæmmer funktionen af stoffet ADH, der udskilles i hjernen og formindsker mængden af urin. Så jo mere alkohol, desto mere bliver du dehydreret. Den tilstand forværres i øvrigt dagen derpå, hvis du er fysisk aktiv. Når du er dehydreret, øges risikoen for kramper samt muskelskader.

Her kan du teste, om du får væske nok.

6. Du er mindre effektiv med tømmermænd

Alkohol hæmmer opfyldningen af de kulhydratdepoter, som musklerne benytter til at skabe energi. Kroppen forbrænder altid alkohol før kulhydrater, men når alkoholen er brændt af, kommer turen til kulhydraterne, og dem er der færre af, når du har drukket. Derfor kan du kun være aktiv i kortere tid.

7. Du mister overblik og reaktionsevne

Det er individuelt, hvad “en lille mængde alkohol" er, men drikker du med måde, er du faktisk i stand til at kompensere for den forholdsvis lille forringelse, som en smule alkohol udløser, viser et amerikansk forsøg. Til gengæld er større mængder alkohol lig med længere reaktionstid og problemer med opgaveløsning.

8. Stofskiftet holder stand

Dit stofskifte spiller en rolle for din fedtforbrænding, men stofskiftet skades ikke af en enkelt våd fest. Det viste et forsøg udført af forskere fra universitetet i Beograd, der i øvrigt benyttede whisky i deres forsøg.