Louise skruede ned for sukker: “Sukkertrangen er væk, og appetitten er mindre”

Sukker har længe været Louises modsvar til arbejdspres og svingende humør, så det føltes som noget af en kold tyrker til en start. Men så gik det pludselig fremad.

Foto af Louise, der over 6 uger fik hjælp til at komme af med sin sukkertrang.

KOSTÆNDRING – Da Louise over 6 uger skruede kraftigt ned for sit sukkerindtag, fik hun energien og selvværdet tilbage.

© Thomas Dahl

Louise har over 6 uger aflivet sin sukkerafhængighed. Hun har fået råd og vejledning af kostvejleder Martin Kreutzer til at ændre sine vaner.

Har du selv en stærk snacktrang, du gerne vil af med, kan du få de gode råd herunder. Det er de råd, som Louise fulgte, og længere nede i artiklen kan du læse, hvordan det gik hende.

En kvinde holder et stykke slik i hånden. Hun vil undvige sukker.

SUKKER - Få ernæringsekspertens råd til at skære ned på sukker, eller helt undvige det.

© iStock

3 råd til at spise mindre sukker

Kig på følelserne

Mange mærker trangen til søde sager, når de er uoplagte eller i dårligt humør. Spørg dig selv, hvordan du kan regulere følelser, hvis du ikke længere vil gøre det med søde sager. En kop te, en snak med en god ven eller at putte med et tæppe og en god bog kan måske give samme følelse af selvomsorg.

Forbered dig på svære situationer

Jo mere trætte vi er, jo mere tilbøjelige er vi til at vælge nemme løsninger. Så hav en strategi klar, når du bliver sårbar, typisk ud på eftermiddagen. Du kan fx have gnavegrønt med i tasken eller sørge for at få et strategisk måltid lidt før, så du kan styre trangen indtil aftensmad.

Kom ud af situationen

Du kan bryde vanen ved at bryde situationen, den opstår i. Er det fx typisk i sofaen, når du ser tv, du spiser slik, så vælg et andet sted at sidde. Gå ud og børst tænder, eller gå en tur. Hvad som helst der ikke involverer at spise.

Hvordan føltes det at skrue ned for sukkeret?

“Det har været helt fantastisk. De første 3 uger var det dog pivsvært! Jeg troede ikke, mit problem var så stort. Men det var det, for jeg fik abstinenser i starten. Jeg var afhængig af sukker. Jeg fik hovedpine og blev tung i kroppen. Jeg tænkte hele tiden på, hvornår jeg kunne få mit sukker. Det var overalt!”

Hvornår blev det nemmere?

“En dag faldt jeg i og spiste popcorn, chokolade og vingummi. Jeg måtte gå i seng med kvalme, og jeg blev enormt ked af det. Da gik det op for mig, at sukker ikke længere virker for mig.”

Hvad har hjulpet dig til at holde fast?

“Jeg tænkte: ‘Bare gør det!’. Og undgået at finde erstatninger. Gåture, nødder og bananer var godt, når trangen blev stærk.”

Hvad har været det bedste?

“At jeg er ude af sukkertrangen. Nu er det ikke noget problem at være omringet af sukker i supermarkedet. Jeg kan se og mærke på min krop, at jeg gør det rigtige ved at undgå sukker.”

Har du opnået andre resultater?

“Mindre appetit. Jeg plejede at kunne æde 16 stykker sushi – nu kan jeg spise 8. Min kvalme er også væk samt min oppustethed. Jeg føler mig mere energisk og har mindre dårlig samvittighed.”

Er du tilfreds med resultatet indtil videre?

“Et kæmpe ja. Det har jo vist sig, at det virker.”