Forbrænder jeg kun fedt i fedtforbrændingszonen?

Et fedttab kan sagtens være fornuftigt – fx hvis du har for meget af det farlige mavefedt. Men er den bedste strategi så at træne i den såkaldte fedtforbrændingszone?

Ældre kvinde dyrker styrketræning

STYRKETRÆNING er en del af opskriften på et fedttab.

© iStock

Uanset om du cykler eller ligger på sofaen, bruger din krop energi. Den energi kan komme fra kulhydrat, fedt eller protein.

Kroppen vil allerhelst forbrænde fedt, fordi der er langt mere energi at hente i ét gram fedt, end der er i en tilsvarende mængde kulhydrat eller protein.

Ulempen ved fedt er, at det tager lang tid at forbrænde, så hvis din krop skal bruge fedt som brændstof, skal du træne med lav intensitet – i den såkaldte fedtforbrændingszone.

Her ligger du mellem 60 og 70 % af din maksimale ydeevne, hvilket for de fleste svarer til at gå en tur, hvor du sagtens kan føre en samtale.

Træner du med højere intensitet, har din krop brug for mere energi, og så skifter den over til at snuppe af kulhydraterne, fordi de forbrændes langt mere tjept. Betyder det så, at det er smartest at træne i fedtforbrændingszonen, hvis du gerne vil smide fedt?

Nej!

Det væsentlige er nemlig, hvor mange kalorier du samlet set forbrænder, og én times højintens træning brænder langt mere af end en times gåtur.

Går du benhårdt efter at komme fedtet til livs, får du opskriften herunder.

3 TRIN TIL AT TABE FEDT

Et fedttab kan være fornuftigt, hvis du fx har meget fedt på maven, hvor det er særligt farligt. Følger du de tre trin herunder, giver du kroppen de optimale betingelser for at smide fedtet.

KALORIEUNDERSKUD

Når du indtager færre kalorier, end du har behov for, er kroppen nødt til at tære på sit eget energilager, og det betyder, at du taber dig.

STYRKETRÆNING

Kalorieunderskuddet skal kombineres med træning flere gange om ugen – og helst styrketræning. Gør du ikke det, vil din krop hente energien fra dit proteinlager, som primært ligger i musklerne, og så taber du ikke fedt, men derimod muskler. Bruger du omvendt musklerne ofte, fortæller du din krop, at den skal holde nallerne derfra.

PROTEIN

Når du begynder at styrketræne, er det fornuftigt at skrue op for dit proteinindtag, så du passer godt på musklerne. Du skal helst spise 1,5-2 g pr. kilo kropsvægt dagligt.

Kilde: Rikke Hansen, træningsfysiolog og personlig træner

Artiklen blev bragt i I FORM 12/2022