Er det godt at træne maven hver dag?

Maven er manges evindelige problembarn. Men bliver den fladere, hvis du træner den hver dag?

Kvinde, der laver sit-up

MAVEØVELSER er bl.a. gode, fordi du kan smide dig på ryggen stort set alle steder, og du behøver ikke nødvendigvis noget udstyr.

© iStock

Rigtigt mange af os laver mavebøjninger og ligger i planke, fordi vi håber på en flot, flad mave. Men vil du smide mavefedt, er maveøvelser faktisk ikke den bedste vej at gå. Du kan nemlig ikke træne mavefedt væk.

“En flad mave kræver en lav fedtprocent, og det kræver, at der også er styr på kosten. Lykkes du med et fedttab, vil dine mavemuskler dog syne tydeligere, hvis du samtidigt har trænet dem” forklarer Lukas Moesgaard, Ph.d-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet

Læs også: Beregn: Hvor meget forbrænder min træning?

Betyder det så, at vi skal træne maven hver eneste dag?

Ikke nødvendigvis. Mavemusklerne adskiller sig ikke fra andre muskelgrupper, og bør derfor trænes på samme måde.

Vil du have mavemusklerne til at vokse, skal du træne intensivt. Altså til et punkt, hvor du næsten ikke kan tage flere gentagelser og gerne flere runder. Gør du det, vil mavemusklerne som regel også have brug for restitution dagen derpå.

Læs også: 5 maveøvelser, du kan lave stående

Det er ikke farligt at træne maven hver dag, så længe du ikke kører musklerne fuldstændig i sænk. Et sæt mavebøjninger dagligt kan de fleste nok klare, men det meste forskning tyder på, at du opnår bedre resultater ved at træne til udmattelse over flere sæt, og der vil de fleste nok have brug for at restituere mellem træningspassene.
— Lukas Moesgaard, Ph.d-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet

Hvor længe, du skal restituere, er individuelt, men ifølge Lukas Moesgaard er dagsformen et godt parameter:

“Du skal gerne se progression fra gang til gang, så hvis du kan tage færre gentagelser end den foregående dag eller dagen før det, så er det ofte et tegn på, at kroppen lige har brug for at restituere en dag mere.”

Kilde: Lukas Moesgaard, Ph.d-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet

Derfor skal du træne din mave

Mavetræning i sig selv giver ikke en flad mave. Til gengæld giver det en stærk mave. Og det er der flere gode grunde til at ønske sig.

Du hjælper din ryg.

Mavetræning træner som regel også din core (eller kropskerne), som ud over mavemusklerne består af de mange muskler omkring rygsøjlen.

Sammen med lænden er mavemusklernes vigtigste opgave at sikre en stærk, stabil og bevægelig rygsøjle. Jo stærkere mavemusklerne er, jo bedre støtte kan de også yde for ryggen.

Din øvrige træning bliver bedre.

En stærk core hjælper dig med at bruge de korrekte muskler, når du træner. Den hjælper dig fx,når du løber, så overkroppen ikke synker sammen.

Den sørger også for, at ryggen er ret, når du dødløfter og squatter, og at du bruger musklerne i armene til at løfte vægtstangen med i stedet for ryggen.

Hverdagsaktiviteter bliver lettere

Også uden for træningslokalet er din core en støtte. Coremusklerne sørger for stabilitet, balance og en sund kropsholdning. Du bruger dem fx, når du sætter dig op i sengen, løfter noget tungt, svinger en golfkølle eller rækker ud efter et glas på øverste hylde.

Med andre ord så sørger en veltrænet mave for, at du kan udføre alle hverdagens små bevægelser på en hensigtsmæssig måde uden at overanstrenge dig.

Dine muskler bliver synligere

Jo større dine mavemuskler er, jo større er chancen også for, at de gør sig bemærkede under huden, når først fedtlaget er væk, så maven syner mere tonet og markeret.

Kilde: Henrik Duer, træningsfysiolog