Test af træningssko – sådan vælger du det rigtige par

Et par træningssko til fitnesscenteret er en god investering. For nej, du kan ikke bare bruge dine løbesko. Få svar på hvorfor – og se vores test af træningssko.

Kvinde, der tager træningssko på

TRÆNINGSSKO Få en federe fitnessoplevelse med de rigtige træningssko på fødderne.

© iStock

Vil du blive glad for at gå i fitnesscenteret? Så start med at vælge det rigtige par træningssko!

Mens et par løbesko egner sig fint til løbebåndet, så kræver stort set alle andre aktiviteter i fitnesscenteret et par træningssko, der passer til de øvelser, du laver. Du bruger nemlig din krop på en helt anden måde, når du fx hopper, danser, løfter tunge vægte eller sidder i en romaskine.

Uden det rigtige fodtøj kan det være svært at lave øvelserne korrekt, og i værste fald risikerer du at få skader, fordi du vrikker om eller belaster din krop på en uhensigtsmæssig måde. Men hvilken træningssko skal du vælge i den store jungle af udbud? Vi besvarer de vigtigste spørgsmål om træningssko og tester en række fede modeller.

Guide til træningssko – test og tips

Test af træningssko – I FORM tester sko til fitnesscenteret

Når du skal ud og købe træningssko til fitnesscenteret, er der mange forskellige ting, du skal tage højde for. Alt lige fra tykkelsen af sålen til graden af affjedring på din træningssko. De rigtige træningssko kan være med til at forebygge skader og gøre det meget lettere for dig at lave øvelserne korrekt.

I FORM tester løbende forskellige modeller af træningssko. Skoene bliver afprøvet grundigt og vurderet ud fra kriterier som komfort, støtte, design og pris.

I FORM har testet disse ni træningssko i 2020:

 • Under Armour træningssko – Women’s UA TriBase™ Reign 2 Training Shoe
 • Reebok træningssko – HIIT Shoes
 • Craft træningssko – V150 Engineered W
 • Diadora træningssko – Mythos Blushield Elite Hip W
 • Inov-8 træningssko – F-Lite G 300 Women's Training Shoes
 • Saucony træningssko – Women's Kinvara 11
 • Skechers træningssko – Womens GOrun Steady,
 • Puma træningssko – Provoke XT Women's Training Shoe
 • Merrell træningssko – Trail Glove 5

Hvilken træningssko blev vores testvinder? Og hvilken var den bedste træningssko til prisen? Hent vores test af træningssko nedenfor, og få svaret.

I FORM har testet disse seks træningssko i 2019:

 • Reebok træningssko – Speed TR Flexweave
 • Craft træningssko – X165 Engineered W
 • Asics træningssko – DynaFlyte 3
 • Skechers træningssko – GOtrain - Viper
 • Nike træningssko – Metacon 4XD
 • Puma træningssko – Defy Women's Trainers

Hvilken træningssko blev vores testvinder? Og hvilken var den bedste træningssko til prisen? Hent vores test af træningssko nedenfor, og få svaret.

Test af træningssko 2018

Tjek vores test af træningssko fra 2018, hvor vi har holdt øje med skoenes komfort, stødabsorbering og ventilation. Vi giver også gode råd til, hvordan du får sunde og glade fødder i dine træningssko.

I FORM har testet disse otte træningssko i 2018:

 • Diadora træningssko – Swan 2 W
 • Under Armour træningssko – Women's UA Squad 2.0 Training Shoes
 • Reebok træningssko – Speed TR Flexweave
 • Asics træningssko – RoadHawk FF
 • Skechers træningssko – GORun 600
 • Nike træningssko – Flex Trainer 8
 • Salomon træningssko – Sonic Ra Pro W
 • Puma træningssko – Defy Wn's

Find ud af, hvilken træningssko der vandt testen, og hvilken træningssko der var bedst til prisen. Hent vores test af træningssko fra 2018 nedenfor:

Hvordan vælger jeg de rigtige træningssko?

Der er stor forskel på de aktiviteter, du kan lave i et fitnesscenter lige fra dans og aerobic til tung styrketræning med vægte og maskiner. Så først og fremmest skal du gøre op med dig selv: Hvad skal jeg primært bruge mine træningssko til?

Lidt groft kan man inddele træningssko i to hovedkategorier:

 1. Træningssko til tempo og puls, der har fokus på god stødabsorbering, og hvor mellemsålen er skumfyldt, så skoen tager brodden af de stød, der opstår, når du hopper, springer, danser, løber eller stepper.
 2. Træningssko til styrke og løft, som du står godt fast på gulvet i, når du fx løfter vægtstænger. Her er hælen ofte meget fast og uden for meget skum i, hvilket er godt, når du skal presse fra foden og op gennem resten af kroppen.

Hvilke træningssko er gode til styrketræning?

Træner du meget styrketræning fx med vægtstænger, håndvægte eller kettlebells, så skal du gå efter en fast træningssko med en relativt lav sål, så du har en god kontakt til dit underlag.

Det er vigtigt, du ikke vakler på din fod, når du fx laver et kettlebell swing eller løfter en tung vægtstang over hovedet. I en træningssko til styrketræning er der fokus på masser af støtte og stabilitet til foden og mindre på støddæmpning.

Hvis du nogensinde har undret dig over at se de lidt spøjse sko med tæer i nede i fitnesscenteret, så er den type sko faktisk særdeles velegnet til styrketræning, fordi du kan stå godt og fornemme underlaget under dine fødder.

Hvilke træningssko er gode til holdtræning?

Hvilken træningssko du skal tage på til hold, afhænger selvfølgelig af holdtypen. Går du fx til spinning, findes der helt særlige spinningsko. Går du på styrkehold, skal du gå efter en fast træningssko, der egner sig til styrketræning.

Men går du på hold med masser af hop, spring, dans, step eller løb, skal du som tommelfingerregel kigge efter en komfortabel sko med støddæmpning, så du lander blødt. Og fordi du som regel sveder meget på denne type hold, er det også en god idé at gå efter en træningssko med god åndbarhed.

LÆS OGSÅ: Hvad er fodsvamp?

Hvilke træningssko er gode til flere typer træning?

De fleste, der træner i fitnesscenter, bruger deres træningssko til mange forskellige øvelser, hold og maskiner. Derfor kan det være en god idé at gå efter en god alsidig træningssko.

Træningssko – 5 ting du skal kigge efter:

Træningssko – detaljer, du skal være OBS på
 1. Sålens mønster på din træningssko skal være designet til, at foden kan rotere effektivt på underlaget. Det er fx vigtigt ved øvelser, hvor du laver pludselige retningsskift.
 2. Snørebåndene på din træningssko skal sikre, at skoen svøber sig om din vrist, og at sålen følger fodens bevægelser.
 3. Overdel og snude på din træningssko skal være i et slidstærkt materiale, så din træningssko kan stå imod, når du fx ligger på gulvet og laver armstrækninger eller mountain climbers.
 4. Forfoden på din træningssko skal være smidig og sikre en god kontakt til dit underlag og understøtte din balance.
 5. Mellemsålen på din træningssko skal være støddæmpende og stabil, så den kan klare lidt af hvert lige fra englehop til presset fra en tung squat.

Hvad er forskellen på træningssko og løbesko?

Hvor løbesko er designet til, at du bevæger dig fremad på foden, så du nærmest ruller fra hæl til forfod, så er en del træningssko beregnet til, at foden skal kunne bevæge sig i flere retninger. I en træningssko skal du både kunne lande på inder- og ydersiden, på bag- og på forfoden, og du skal kunne stå fast, når du laver tunge løft.

En løbesko har som regel en højere sål og mere støddæmpning og support, fordi du lander tungt på foden, når du løber. Den høje støddæmpning i en løbesko gør, at du ikke står lige så stabilt på gulvet, som du har brug for, når du fx laver squat eller lunges.

Det betyder ikke, at fitnesssko slet ikke har stødabsorbering, for medmindre du kun dyrker styrketræning, skal du kunne hoppe og lande i et par træningssko. De er som regel bare mindre fjedrende end løbesko.

Kan jeg løbe i mine træningssko?

Det kan ikke anbefales, at du løber meget mere end et par kilometer med træningssko på fødderne. Sålen i en træningssko er nemlig ikke designet til at give den støddæmpning, du har brug for i løb. Og løber du i sko uden den rigtige støddæmpning, risikerer du at få skader som rygproblemer og knæsmerter.

Hvor tit skal jeg købe nye træningssko?

Som tommelfingerregel skal du regne med at skifte dine træningssko efter cirka 1-1,5 år. Men det afhænger selvfølgelig fuldstændig af, hvor flittig du er i fitnesscenteret. Hvis du ikke træner mere end 1-2 gange om måneden, kan skoene holde noget længere.

Du kan som regel se på sålen og på foret i din træningssko, når det er ved at være tid til en tur i sportsbutikken. Det vigtigste er, at skoen stadig giver den støtte, du har brug for, og at stødabsorberingen ikke er blevet doven. Er du i tvivl, så tag skoen med ned i butikken og få en vurdering.

Hvordan fjerner jeg lugt fra mine træningssko?

Selvom dine indendørs træningssko ikke bliver våde af regn og slud, så bliver de alligevel fugtige, når du sveder i dem. Derfor kan de også nemt komme til at lugte surt.

 • Stil dine træningssko et lunt sted, når du kommer hjem fra fitnesscenteret, så de hurtigt kan tørre igen.
 • Tag sålen op af træningsskoen, og læg den til tørre ved siden af skoen. Det kan tage mange timer for en træningssko at tørre helt igennem.
 • Stil skoene til udluftning på altanen eller terrassen, når de er blevet tørre.
 • Lugter dine træningssko meget grimt, kan du prøve at putte dem i en plastikpose og lægge dem i fryseren i 24 timer.
 • Nogle træningssko tåler en tur i vaskemaskinen, men det er ikke alle modeller. Så spørg i butikken, hvor du køber dine træningssko.
 • Drys bagepulver i skoen, og støvsug det op dagen efter. Svedlugt kommer fra syre, så derfor kan det hjælpe med noget basisk for at neutralisere lugten.

Hvor store skal mine træningssko være i forhold til mine normale sko?

Størrelsen på træningssko varierer fra model til model, men nogle gange kan du komme ud for, at din træningssko skal være et halvt til et helt nummer større end dine normale sko. Det vigtigste er, at den ikke er så lille, at dine tæer støder ind i snuden, når du har vægten på forfoden.

Omvendt må den heller ikke være så stor, at din fod rutsjer rundt i skoen, når du bevæger dig. Prøv derfor altid skoen grundigt i butikken. Drej foden godt rundt, hop og løb lidt i skoen, før du bestemmer dig.