Yoga: Solhilsen

Solhilsen er en yogaøvelsesrække, hvor du skal indpasse øvelserne efter dit åndedræt. Solhilsen giver energi og er en god morgenøvelse. Den fungerer også fint som opvarmning. Se øvelserne her:

Solhilsen

Sådan laver du den perfekte solhilsen - trin for trin

Mange yogaklasser bliver indledt med en solhilsen – ofte i et ret højt tempo. Har du ligesom mange andre lidt svært ved at hænge på, er der hjælp at hente her, hvor du kan se solhilsenen én stilling ad gangen, så du kan blive fortrolig med øvelsen og koble åndedrættet på i ro og mag derhjemme. Så får du lettere fuldt udbytte, når din yogainstruktør går i gang. Mens du øver dig, kan du glæde dig over, at solhilsenen styrker og smidiggør alle de store muskelgrupper. Den er derfor også god som en enkel hjemmetræningsøvelse, selv om du ikke går til yoga. Især er solhilsen en fin morgenøvelse, der vækker kroppen. Øvelsens fokus på åndedrættet skaber indre ro.

LÆS OGSÅ: Guide til det rigtige yogaudstyr

1. Tadasana

Stå med fødderne i hoftebreddes afstand og med armene lidt ud til siden. Vend håndfladerne fremad. Spænd i ben og mavemuskler.

Tadasana
© wichmann+bendtsen

2. Urdhva hastasana

Før armene op over hovedet, og stræk ud gennem fingerspidserne. Løft brystet op, træk skulderbladene sammen på ryggen, og spænd benmusklerne.

Urdhva hastasana
© wichmann+bendtsen

3. Uttanasana

Fald forover med ret ryg, og sæt håndfladerne i gulvet. Hold benene strakte, og sug navlen ind og op.

Uttanasana
© wichmann+bendtsen

4. Ardha uttanasana

Stræk arme og ryg. Kig frem.

Ardha uttanasana
© wichmann+bendtsen

5. Planken

Sæt håndfladerne i gulvet, hop tilbage med fødderne, så du står i planken med tæer og håndflader i gulvet. Hold ben og arme helt strakte. Løft maven ved at trække halebenet ind under dig.

Planken
© wichmann+bendtsen

6. Urdhva mukha svanasana

Bøj nu armene med albuerne ind til kroppen, så du sænker dig mod gulvet – som i en armstrækning. Hold kroppen strakt i bevægelsen. Stræk armene igen, læg oversiden af fødderne i gulvet, og løft overkroppen, så du ender i stillingen på billedet.

Urdhva mukha svanasana
© wichmann+bendtsen

7. Adha mukha svanasana

Rul ud over tæerne, og pres dig op i hundestrækket. Hold ryggen lige og lang. Skyd lårene tilbage, så benene er strakte. Læg presset på håndflader og fingerspidser. Hvis du kan strække benene helt og holde ryggen lige, kan du presse hælene i gulvet og mærke, hvordan mavemusklerne bliver aktive.

Adha mukha svanasana
© wichmann+bendtsen

8. Uttanasana

Gå frem med små skridt til stående foroverbøjning.

Uttanasana
© wichmann+bendtsen

9. Ardha uttanasana

Stræk arme og ryg. Kig frem.

Ardha uttanasana
© wichmann+bendtsen

10. Urdhva hastasana

Løft ryggen op med strakte arme. Stræk ud gennem fingerspidserne, og løft brystet op.

Urdhva hastasana
© wichmann+bendtsen

Se øvelsen på video

Vil du se en solhilsen udført lidt hurtigere, så tjek videoen ud nedenfor.