Kvinde holder yogamåtte
© iStock

Skal jeg vaske min yogamåtte?

Min yogamåtte ser aldrig beskidt ud efter træning. Er det så nødvendigt at rengøre den?

14. september 2017 af Maria Albøg Jespersen

Sådan passer du din yogamåtte

Som udgangspunkt er det en god idé at vaske den med jævne mellemrum. Selvom din yogamåtte ikke umiddelbart virker beskidt, bliver den nemlig fyldt med hudrester, snavs og støv, uanset om du dyrker sveddryppende bikramyoga eller mere afslappende hatha-yoga. Hvor ofte du skal gøre det, afhænger imidlertid af, hvilken type yoga du går til. Hot yoga kræver fx, at du vasker den efter hver træning, mens det for hathayoga er helt o.k., at der går måneder imellem.

Dyrker du den rigtige form for yoga? Tjek her, hvilken yoga-type du er.

Din yogamåtte trænger til vask, når ... 

… du har svært ved at stå fast til træning.

… du har trænet udenfor.

… den begynder at lugte fælt. 

… du har svedt meget til træning.

TEST af yogamåtter – sådan vælger du den rette yogamåtte

Få inspiration til nye og spændende yoga-øvelser.

Sådan rengør du din yogamåtte

Bland en smule opvaskemiddel med lunkent vand fra hanen i en sprayflaske, og sprøjt det på yogamåttens overflade. Lad det sidde et par minutter, og tør efter med en fugtig klud, så alle sæberester er tørret væk. Sæberester kan nemlig gøre måtten glat. Du kan også bruge en blanding af eddike og vand og evt. lidt æteriske olier, der ligesom eddiken virker antibakterielt og i tilgift får måtten til at dufte behageligt.

TIP

Lad din måtte tørre helt efter vask, fx på en tørresnor eller en brusestang, inden du ruller den sammen, så du undgår, at den bliver jordslået og lugter.

Vil du vide mere om yoga? Så tjek I FORMs mange yoga-artikler her.

I FORM anbefaler:

TILBUD: Få din egen yogamåtte og træn, når det passer dig

En god, skridsikker yogamåtte er et must, hvis du vil stå stabilt i de ofte krævende yogastillinger. Men den er også genial til al anden hjemmetræning, da den er med til at sikre, at du rent faktisk får trænet. Lige nu kan du få til en komplet hjemmetræningspakke med både foam roller, træningselastik, redondo-bold og selvfølgelig din helt egen yogamåtte. Tjek den her!

Med din egen yogamåtte er det nemt lige at lave et par øvelser, når du har nogle ledige minutter. Lige nu kan du få en yogamåtte fra Active Fit med I FORMs store træningspakke, hvor du også får en træningselastik, redondo-bold og foam roller. Få det hele + 4 nr. af I FORM for kun 149,- + porto.

Derfor skal du have din egen yogamåtte

 • Du træner bedre – du kan måske nok lave yogaøvelser på et tæppe eller et liggeunderlag. Men en rigtig yogamåtte på max 1 cm's tykkelse er skridsikker og sikrer, at du står fast og får lavet øvelserne rigtigt.

 • Det er mere hygiejnisk – går du til yoga og bruger træningscentrets lånemåtter, ligger du med næsen nede i andre menneskers sved og hudrester. Og det er formentlig ikke specielt ofte, at lånemåtterne bliver vasket. Så er der rarere at have sin egen måtte med.

 • Du kan træne, når det passer dig – har du en yogamåtte derhjemme, kan du hurtigt lige hive den frem og lave et par øvelse, hvis du har 10 ledige minutter. Eller hvad med at lave nogle "sov godt"-yogaøvelser inden sengetid?

Få komplet pakke med udstyr til hjemmetræning med dit nye I FORM-abonnement. Kun 149 kr. + 49,50 kr. i porto.

Få træningspakke med yogamåtte til RABATPRIS

Lige nu kan du få en komplet træningspakke med det vigtigste udstyr til effektiv hjemmetræning med dit nye I FORM-abonnement til en rigtig god pris. Alt dette får du:

 • YOGAMÅTTE – helt uundværlig til hjemmetræning og og ikke mindst mere hygiejnisk end lånemåtterne i centret. God, skridsikker kvalitet fra Active Fit, 4 mm tyk, 60 x 173 cm, koksgrå.
 • REDONDO-BOLD – genial lille træningsbold, som gør dig i stand til at lave nogle af de mest effektive øvelser for mave og baller. Active Fit, 20 cm i diameter, pink.

 • TRÆNINGSELASTIK – lav nem, effektiv styrketræning UDEN vægte med denne elastik. Fra Active Fit, 15 x 200 cm, pink.

 • FOAM ROLLER – rul ømheden ud af kroppen. Skøn til fx ømme lår, baller og ryg. Solid kvalitet fra Active Fit, 15 x 30 cm, sort.

 • I FORM – Få nye træningsøvelser, ekspertråd og masser af inspiration til en sund og glad livsstil. De første 4 numre følger med i din træningspakke. Du kan herefter til enhver tid opsige dit abonnement.

 • Læs mere om træningspakken og hvordan du bruger udstyret
 • Læs mere om magasinet I FORM
 • Vil du ha' træningspakken?
  BESTIL NU – og spar 646 kroner!

  Værdi af træningspakken: 795 kr.
  Din pris: 149 kr.

  VIDEO: Alt det (og meget mere) kan du med din nye træningspakke

  Med træningspakken får du alt, hvad du har brug for, til at komme i form derhjemme: Fire vigtige træningsredskaber og magasinet I FORM – med øvelser, programmer og masser af inspiration. KØB TRÆNINGSPAKKEN HER – kun 149,- + porto.

  Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

  Måske er du interesseret i...

  I FORM anbefaler