Er det mest effektivt at træne morgen eller aften?

Har du også tænkt over, hvornår på dagen du egentlig får mest ud af din træning? Svaret kommer her.

Kvinde cykler om morgenen

CYKLING I DET FRI – Er perfekt motion fra morgenstunden. Men hvad med senere på dagen?

© Getty Images

Godt spørgsmål! Svaret kommer an på, hvad du vil have ud af din indsats.

De fleste af os præsterer bedst om eftermiddagen. Så hvis du går efter at sætte rekordtid på løberuten, er det måske søndag eftermiddag, distancen skal stås. Her har vi ofte fået en god nats søvn, og der dukker måske heller ikke så mange forhindringer op i løbet af dagen, som der kan gøre på en hverdag.

Mangler du inspiration? Find videotræninger der passer til dig og dit niveau her

Mange eliteatleter lægger netop deres træning om eftermiddagen, hvilket ifølge forskere på Københavns Universitet er klogt, da kroppen bedre kan udnytte de næringsstoffer, du har indtaget i dagens løb, og du ofte vil føle dig mere oplagt.

Men er du på udkig efter andre fordele, kan det være smartest at sætte alarmen til en tidlig morgentræning. Når du dyrker motion, udskiller kroppen nemlig adrenalin. Er du tidligt i sving, giver træningen dig således energi og hjælper dig med at blive klar til dagens øvrige opgaver.

Desuden udløser motion endorfiner og serotonin, der hjælper hjernen med at fungere bedre, samt en række andre gode signalstoffer, som sender dig godt i gang med dagen.

Døjer du med søvnproblemer, peger forskning også på, at du bedre kan regulere dit søvnmønster, hvis du starter morgenen med at træne. Helst udendørs, fordi dagslyset hjælper din døgnrytme.

Morgen

Få pulsen op med gymnastik, yoga, en løbetur eller cykling. Gerne ude. Du sætter gang i blodgennemstrømningen og får energi til dagens opgaver.

Formiddag

Din krop er vågen. Til gengæld er du måske optaget af arbejde eller andre forpligtelser, så tænk i pauseøvelser, en gåtur, eller brug trapperne til at få rørt dig lidt.

Eftermiddag

Kroppen er varm og klar til hårdere træning. På det her tidspunkt af dagen kan du presse citronen mere, når du laver styrketræning eller kredsløbstræning med høj intensitet.

Aften

Fra tre timer før sengetid er det en fordel at slappe af og ikke præstere fysisk på et særligt krævende niveau. Det giver bedst søvn. Tag dog gerne en let spadsere- eller cykeltur, der kan hjælpe dig ned i gear, inden dynen kalder.

Nat

Her skal du helst sove, så din krop kan restituere. Men ligger du søvnløs og har brug for at aktivere dig selv, kan du evt. strække blidt ud, hvis du føler, at det hjælper dig til at falde til ro.

Kilde: Marina Aagaard, master i fitness og træning