Trænerens tips til dig, der træner hjemme

Der er meget godt at sige om træningsformen, hvor du ikke skal uden for hjemmets fire vægge. Det kan dog knibe med inspirationen og motivationen. Men det kan du ændre på. Få en personlig træners råd til at lykkes.

Kvinde træner hjemme

HJEMMETRÆNING – Få trænerens tips til hjemmetræningen.

© Getty Images

1 HAV DET SJOVT


Træning og motivation hænger uløseligt sammen, så vælg en træningsform, der passer dig, og som du kan lide. Det er i princippet lige meget, om det er yoga, pilates, styrketræning eller noget fjerde. Det afgørende er, at du får en god rytme og stadig føler dig motiveret efter en måned.

2 LÆG ROLIGT UD


Husk, at al træning tæller, uanset hvor lidt. Det er normalt, hvis du er utålmodig efter at se resultater og kommer til at lægge for hårdt ud. Start hellere i det små, så du ikke overbelaster led og muskler.

3 PLANLÆG DIN TRÆNING


Den nemme tilgængelighed kan føre til overspringshandlinger, hvor du støvsuger frem for at træne. Skriv hjemmetræninger i kalenderen, så du har en aftale med dig selv, som forpligter mere, end “jeg gør det på et tidspunkt”.

4 BYG TRÆNINGEN OP


Start med at træne to gange om ugen – en halv time er en god varighed. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bygger en træning op, kan du følge dette skelet:

  • Vælg 5 øvelser – både nogle for underkrop og overkrop.
  • Lav 12-15 gentagelser af øvelsen, og skift til næste.
  • Lav 3 runder i alt.

Når du har haft succes med den opbygning i 3-4 uger, kan du sætte længden og mængden op, hvis du har mod på mere.

5 PRIORITÉR DIN STYRKE


Vi skrev godt nok, at al motion tæller, men ... det er altid smart at prioritere styrketræning! Især efter de 50 år sker der et fald i muskelmassen, og det er vigtigt at holde muskler og led stærke. Brug fx en fjerdedel af din træningstid på det, som du måske ikke elsker, men som er en investering i en stærk, sund krop.

6 SLÅ DIG SELV


Hvis du er ved at gå i stå, så prøv at aktivere dit konkurrencegen. Lav en aftale med en veninde om et bestemt antal ugentlige træninger, og skriv til hinanden, når de er klaret. Eller før selv regnskab – måske endda en træningsdagbog. Mange af os bliver motiveret af at se vores præstationer sort på hvidt. Lidt ligesom tilfredsstillelsen ved fysisk at strege et punkt på en huskeseddel.

7 SNYD IKKE


Når ingen kigger, er det fristende at droppe de sidste gentagelser – eller holde planken nogle sekunder kortere, end du havde planlagt. Men det er kun dig selv, du snyder. Husk den gode teknik, pres dig selv til også at vælge de hårde øvelser, og tænk på, hvor pokkers godt det føles lige om lidt, når du er i mål.