Skal jeg bruge træningsbælte?

Et træningsbælte kan være et udmærket redskab til at træne squat og dødløft. Her får du svar på, hvornår og hvor ofte du skal bruge det i din træning.

Kvinde med træningsbælte

TRÆNINGSBÆLTE - kan hjælpe dig med dine dødløft og squats med større vægt.

© iStock

Skal jeg bruge træningsbælte?

Jeg har dyrket styrketræning i cirka 3 år. Vil det være en god idé at bruge et træningsbælte for at kunne præstere bedre i øvelser som squat og dødløft?

SVAR: Et træningsbælte kan være et udmærket redskab, når du gerne vil løfte mere vægt i øvelser, som kræver en stabil core – fx squat og dødløft. Bæltet øger det såkaldte intraabdominale tryk.

Ved at spænde mavemusklerne ud mod bæltet og holde trykket under øvelsen kan man stabilisere rygsøjlen i højere grad end uden bælte – og det gør, at du kan løfte tungere vægte.

Men lad være med at bruge træningsbæltet hver gang, og brug det kun til øvelser, hvor det giver mening – altså primært forskellige varianter af squat og dødløft. Der er heller ingen grund til at bruge bæltet, når du træner med lette vægte.

Først omkring 80 procent af dit 1 RM (den vægt, du kan løfte netop én gang i en given øvelse) giver det mening at træne med bælte.

Flere typer bælter

  • Et klassisk vægtløftningsbælte er bredt bagtil og smallere foran. Det giver bedre mobilitet i øvelserne træk og stød, som vægtløftere konkurrerer i.
  • Styrkeløftere benytter et læderbælte, som er bredt hele vejen rundt og har metalspænde. Det er et godt valg, hvis dit mål er at kunne løfte tungere i fx squat og dødløft.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 4/2019