Hvad er eksplosiv træning?

Jeg har læst, at man skal styrketræne eksplosivt for at få størst muligt udbytte af sin indsats. Hvad vil det sige?

Sporty kvinde laver eksplosiv træning med håndvægte i fitnesscenter

EKSPLOSIV TRÆNING kan gøre underværker for dine træningsresultater.

© iStock

Det, der kendetegner de bedste atleter i verden, er evnen til at udvikle stor kraft og udføre eksplosive bevægelser. Netop eksplosivitet er et centralt begreb i forbindelse med sport.

Når fodboldspilleren sparker på mål, gør han det med en eksplosiv bevægelse, der på et splitsekund udvikler stor kraft. Når vægtløfteren støder en vægtstang, der bøjer under vægten af de mange kilo jern, bruger han også eksplosiv styrke. Hvis han langsomt skulle bakse den kolossale vægt op over hovedet, ville han slet ikke kunne have så tung vægt på.

I forbindelse med styrketræning stimulerer den eksplosive bevægelse dels dine muskler til at vokse sig ekstra store, dels trænes du i at kunne udføre en hurtig og kraftfuld bevægelse.

Du træner eksplosivt ved at udføre bevægelsen med en hurtig snuptags-agtig bevægelse. Når du fx laver øvelsen bænkpres, hvor du presser vægtstangen bort fra brystet, er det en god idé at gøre det med en eksplosiv bevægelse, mens du bagefter sænker den tilbage i langsomt tempo.

Det skal understreges, at ikke alle øvelser bør gennemføres med en eksplosiv fase. Teknisk svære øvelser kræver især i starten en indlæringsfase, hvor du udfører dem i roligt og kontrolleret tempo, så du ikke risikerer skader.

3 eksplosive øvelser

Her giver vi dig 3 eksplosive øvelser med tilknyttede videoer, så du kan få fuld kontrol over de effektive træningsøvelser.

Explosive sit-ups

I denne maveøvelse skal du fokusere på at løfte dig fra liggende til siddende position i en eksplosiv bevægelse via mavemusklerne. Se hvordan i videoen.

Kettlebell thrusters

Hård, eksplosiv og effektiv er nøgleordene om denne øvelse, der tager godt fat i både lår, baller, skuldre og arme. Se hvordan her.

Jump squat

Udfordr dig selv med denne squatøvelse, som går direkte i ballerne og sender pulsen i vejret. Øvelsen er også god til at forbrænde kalorier. Se den i videoen, her.