Mælkesyre – derfor syrer dine muskler til

Mælkesyre fører til muskeltræthed – eller hvad? Her kan du blive klogere på, hvad mælkesyre er, og om det er godt eller skidt for din træning.

Kvindelig løber med ondt i benet sidder på en trappe

MÆLKESYRE Selvom dannelsen af mælkesyre kan gøre rigtig ondt, så har mælkesyren en beskyttende funktion for din krops muskler.

© iStock

Hvad er mælkesyre?

Mælkesyre er en form for affaldsstof, der dannes, når vi sætter vores muskler i omdrejninger. Sagt mere præcist er mælkesyre et biologisk nedbrydningsprodukt, som dannes ved mikrobielle gæringsprocesser og ved metabolske processer i kroppen.

Langt de fleste mennesker har cirka 1,5 mmol mælkesyre i blodet, når de slapper af. Når vi bevæger os – og især når vi laver hårdt, fysisk arbejde eller træner intensivt – øges niveauet af mælkesyre.

Mælkesyrebalancen er en kombination af den mængde mælkesyre, som henholdsvis produceres og fjernes igen.

Mælkesyre i kroppen

Du kender sikkert dette scenarie: Du giver den gas på løbeturen eller tramper løs i pedalerne på din racercykel, og så sker det – dine ben "syrer til".

Når du træner og sætter kroppen på hårdt arbejde, udskiller dine muskler mere mælkesyre end normalt, og når det sker, kan du pludselig mærke den velkendte følelse af, at benene syrer til. Dette fænomen kaldes "forsuring", fordi der sker en ophobning af syre i de muskler, som arbejder. Ophobningen af syre sker, når mælkesyren afgiver sin syre til vævsvæsken i dine muskler.

Selvom du umiddelbart kun mærker mælkesyren i de muskler som arbejder, så sker der også en forsuring i resten af kroppen – dog ikke helt så hurtigt og kraftigt.

Mælkesyre – godt eller skidt?

I lang tid har man troet, at man bliver træt ved intensiv træning primært på grund af den ophobede mængde mælkesyre og den efterfølgende forsuring af de arbejdende muskler. Men det er ikke nødvendigvis sandheden.

Selvom mange stadig anser mælkesyre for at være hovedårsagen til muskeltræthed, findes der også forskning, som peger i den modsatte retning.

For godt nok er der ingen tvivl om, at hård træning eller andet fysisk arbejde fører til en forsuring af musklerne forårsaget af mælkesyre, men det betyder ikke, at musklernes funktion bliver hæmmet af mælkesyren. Med andre ord vil det sige, at musklerne ganske vist syrer til under hård træning, men at den efterfølgende muskeltræthed ikke skyldes forsuringen. Det fandt en gruppe forskere ved Aarhus Universitet ud af for nogle år siden.

Forskerne kom frem til, at dannelsen af mælkesyre faktisk beskyttede musklerne mod træthed frem for at udløse den.

Den gamle vs. den nye opfattelse af mælkesyre

Vores kroppe er bygget op af celler, og uden for cellerne er der væske. Både celler og væske indeholder stoffet kalium, men hvor cellerne indeholder store mængder af opløste kaliumsalte, er der kun meget lidt af dette stof i væsken uden om cellerne. Uligheden i mængden af kalium er en forudsætning for, at vores celler kan opfange og behandle de elektriske signaler, som hjernen udsender gennem nervebanerne for at sætte gang i musklerne.

Når du sætter dine muskler på benhårdt arbejde, afgiver de kalium til væsken uden om muskelcellerne. Når det sker, opstår der en forskydning i den naturlige fordeling af kalium i kroppen, og herefter lammes musklerne, fordi de ikke længere kan opfatte signalerne fra hjernen.

Den forklaring har længe været brugt til at redegøre for, hvorfor musklerne bliver trætte under hårdt fysisk arbejde. Men det er også den forklaring, som forskerne ved Aarhus Universitet argumenterer imod.

I stedet mener de, at mælkesyre beskytter vores muskler mod de lammende effekter af forskydninger i kroppens naturlige kaliumfordeling.

Sådan udnytter du mælkesyren

Her kan du se, hvordan du kan udnytte mælkesyren, når du træner.

Inden din almindelige træning skal du:

  • Tage 2-4 korte, men intensive spurter, hvor du enten løber, cykler eller ror, så hurtigt du kan.
  • Du skal spurte lige akkurat så hurtigt, at dine muskler begynder at danne mælkesyre, men ikke så hurtigt at du totalt mister pusten.

Herefter vil du opleve, at du kan yde mere under din normale træning.