Sådan tackler du tordenvejr på løbeturen

Har du prøvet at blive fanget ude i tordenvejr, har du måske overvejet, hvad der er smartest at gøre. Få meteorologens bedste råd her.

Kvinde, der er ude at løbe i regnvejr

UVEJR – Et lyn vil altid slå ned i højeste punkt, så undgå åbne marker og landeveje i tordenvejr.

© iStock

Selvom risikoen for at blive ramt af lynet er lav, kan det være klogt at tage nogle forholdsregler, når du træner udenfor. Især i sommermånederne, hvor den varme luft fra jorden kolliderer med den kolde luft fra oven og skaber gode betingelser for tordenvejr.

Læs også: Løbeturen trumfer altid forurening

Primært grund til bekymring, hvis uvejret er tæt på

Det kan være en skræmmende oplevelse at blive fanget midt i et uvejr. Men som udgangspunkt er der ikke grund til panik, hvis du hører det buldre i det fjerne eller ser et lysglimt på himlen.

Løber du i byen, hvor der er høje huse og master, er der stor sandsynlighed for, at lynet finder andre steder at slå ned. Lyn vil nemlig altid søge det højeste punkt.

“Jeg ville være mest bekymret, hvis jeg løb i et åbent landskab som en mark eller eng, og hvis tordenbraget og lysglimtet kom lige oven i hinanden. Så er uvejret nemlig lige over dig. Er der en god forsinkelse mellem torden og lyn, kan du tage det rimelig roligt og løbe videre.”
— meteorolog ​Herdis P. Damberg fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Du kan altid tjekke DMI’s vejrradar, inden du løber hjemmefra og forudse, hvor tordenvejret rammer inden for 90 min.

Men hvis du bliver overrasket af uvejret på turen, kan du gøre følgende:

Søg ly


Hvis muligt, så søg ly i nærmeste bygning, indtil uvejret er drevet over, og undgå at røre ved ledninger eller metalgenstande, som kan være lynledere.

Lad være at søge ly i et telt, da teltstænger kan lede lynet ned i jorden, som du sidder på.

Sæt dig ind i en bil


Det sikreste, du kan gøre, er at sætte dig i en bil med lukkede døre og vinduer. Bilen fungerer som et slags beskyttende bur, hvor lynet trækkes uden om og bliver transporteret ned i jorden på grund af metallet og gummiet i dækkene.

Stil dig aldrig direkte under et træ


Hvis lynet slår ned i træet, kan det også ramme dig. Træet kan flække eller sætte i brand og gøre det til et farligt sted at opholde sig.

Det er i sjældne tilfælde også set, at lyn har bredt sig ud med rødderne, så det er klogt at holde afstand til træet.

Læs også: 3 øvelser til at undgå løbeskader

Undgå åbne områder, og gør dig lille


Befinder du dig i et åbent landskab uden en bil eller et hus i nærheden, så sæt dig på hug, og fold dig sammen som en lille kugle. Det gælder om at være så lav som muligt og have så lille en overflade som muligt.

Hop af cyklen


Er du ude at cykle på en åben landevej, så stig af. På cyklen er du selv det højeste punkt, så her øger du faktisk risikoen for at blive ramt af lynet.

Prøv I FORMs ruteplanner til din løbe-, gå- eller cykeltur

Søg ind på land


Er du ude at svømme eller ro, så søg ind på land med det samme. Vand leder nemlig lyn.

Du er muligvis også højeste punkt ude på vandet, hvis du fx står på stand up paddle eller sidder i en båd.