Løbeturen trumfer altid forurening

Risikoen for tidlig død daler, når du træner – og det gælder uanset hvor mange skadelige luftpartikler, du bliver udsat for imens.

Kvinde, der løber ved trafikeret vej.

BYTRÆNING - Der er ingen grund til at droppe løbturen, selvom luften er fyldt med forurening, mener eksperter.

© iStock

Luftforurening er hvert år skyld i mange dødsfald verden over, og det kan godt lægge lidt en dæmper på lysten til at løbe udendørs. I hvert fald hvis du bor i byen. Men nu er der gode nyheder fra forskere, som over en 15-årig periode har fulgt mere end 384.000 indbyggere i Taiwan.

Her har de blandt andet indsamlet spørgeskemaer om deltagernes træningsvaner, gennemgået nationale sundhedsdata og set nøje på niveauerne af luftforurening på øen. Og det endelige resultater positivt. Det viser sig nemlig, at ligegyldigt hvor skadelig luften er for helbredet, er den sunde fordel ved at motionere stadig større.

TIPS TIL MINDRE FORURENING

Løb i regnvejr

Ja, du bliver våd, men til gengæld er luften mindre forurenet end på dage med tørvejr.

Løb uden for myldretid

Når der er færre biler på vejene, er der selvsagt også mindre forurening.

Løb på små veje

Jo mere du kan undgå meget trafikerede veje, jo bedre. Gå fx ind på I FORMS ruteplanner, og find en fed motionssti i et naturskønt område.

Små partikler er de værste

I studiet har forskerne målt forureningen i såkaldt PM2,5, som beskriver koncentrationen af små skadelige luftpartikler.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er de små partikler netop det største luftforureningsproblem i forhold til vores sundhed og kan blandt andet være medvirkende til hjertekarsygdomme, lungesygdomme og kræft.

I Taiwan, hvor studiets data blev indsamlet, er partikelniveauerne i den meget høje ende. Alligevel kan forskerne altså konkludere, at deltagerne reducerede deres risiko for tidlig død ved at motionere. Det gjaldt, uanset hvor meget luftforurening de blev udsat for i løbet af træningen.

Den udmelding er blot endnu mere positiv for os danskere, da niveauerne af PM2,5 ligger langt lavere herhjemme. Så drop endelig ikke træningen, selvom den foregår side og side med tæt bytrafik.

Kilde: CMJA

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 4/2022