Du kan gøre det når som helst og hvor som helst – og så er det uhyre effektiv motion. Men løbetræning kan også byde på små og store udfordringer. Her får du løsningerne på de ni mest almindelige.
''Hvorfor bliver jeg ikke bedre?'' ''AV jeg har sidestik'' ''Hold nu fast, hvor er det hårdt at løbe''
Har du oplevet et eller flere af disse udsagn? Så har vi her løsningen til, hvordan du kommer løbeproblemerne til livs!
1. ''Mit knæ gør ondt''
Hvert eneste løbeskridt sender et stød op igennem din krop. Hvis ikke stødene bliver fordelt ordentligt, kan belastningen nemt forplante sig i dit knæ og give plagsomme smerter.
Oplever du knæsmerter, er det dog langtfra ensbetydende med, at du skal indstille løbekarrieren, for ofte beror problemet på en uhensigtsmæssig løbestil.
2. ''Resultaterne udebliver''
Få ting er mere demotiverende, end når du træner og træner, og der så sker – ingenting. Ofte er det mangel på hvile og ikke mangel på træning, der spænder ben. Kroppen skal have tid til at restituere, hvis den skal klare det bedre næste gang – der skal simpelthen bygges op i pauserne.
Forsøger du at slå din egen personlige rekord dag efter dag, så ender du med ikke at bevæge dig ud af stedet.
Du kan læse mere her, om din løbetræning egentlig er så effektiv, som du tror!
Restitution
Sådan virker det (og sådan virker det ikke)
Optimal restitution
Efter hver løbetur har du nedbrudt din krop en smule. Den går herefter i gang med at genopbygge sig selv. Får den nok tid, så gør den mere end at nå til status quo, så forbedrer den sig også. Over tid bliver din form langsomt, men sikkert forbedret.
Manglende restitution
Hvis du dropper restitutionen, får kroppen ikke den nødvendige hvile, hvilket kan blive starten på en nedadgående spiral. Resultatet er skader og manglende resultater.
3. “Jeg styrter på toilettet, når jeg kommer hjem”
Pas på med, hvad du spiser, for det er sjovere at slutte turen med et stræk end med en slutspurt til toilettet.
Særligt nybegyndere kan risikere, at der kommer lidt for godt gang i fordøjelsen på løbeturen. Resultatet kan blive en ufrivillig slutspurt til toilettet.
Mere rutinerede løbere oplever eller frygter måske især maveproblemer i forbindelse med konkurrencer.Uanset hvornår din mave vælger at afbryde samarbejdet, så er løsningen den samme.
4. ''Det er simpelthen for hårdt''
Problemet: Mener du også, at du skal være et rystende mælkesyrevrag, når du kommer hjem fra løbestien? Tro om igen! Alt for mange tror, at resultater kræver, at du føler dig fuldkommen brugt, når du er færdig.
I virkeligheden løber du ofte direkte ind i fysisk eller psykisk udbrændthed, hvis dit tempo er for højt.
5. ''Jeg får hele tiden sidestik''
Problemet: De jagende smerter i siden har ingen videnskabelig forklaring, men studier viser, at nybegyndere får det oftere end mere rutinerede løbere. Derudover ser der ud til at være en sammenhæng mellem sidestik og mængden af mad i maven samt timingen af måltiderne.
6. ''Løb giver nedgroede negle''
Dine fødder bliver sat på prøve på mere end én måde, når du løber, og dine tånegle er ikke fritaget fra strabadserne. Derfor oplever nogle, at neglen vokser skævt og begynder at gro ind i kødet.
7. ''Min storetå ømmer sig''
Brokker storetåen sig, er det ofte skoen, der trykker – bogstaveligt talt. Dine fødder vokser en smule, når du løber, og hvis der ikke er plads til udvidelsen i dine løbesko, kan det blive storetåen, der står for skud.
8. ''Jeg keder mig!''
For nogle kan kedsomhed – særligt på de længere ture – være et stort problem.
Det kan lyde som et trivielt problem sammenlignet med fysiske skavanker, men udfordringen skal faktisk tages alvorligt, for chancen for, at du forbliver løber, hvis ikke du kommer til at holde af det, er minimal.
Heldigvis kan du gøre meget for at genfinde glæden ved dine løbeture.
9. ''Jeg har svært ved at holde tørt''
Særligt for kvinder, der har født, kan løbs hoppende bevægelser repræsentere en udfordring for understellet. Tisser du lidt i bukserne, når du løber, er det ikke noget at skamme sig over, og der er gode muligheder for at komme problemet til livs.