7 spørgsmål om løb og overvægt
Der er mange spørgsmål, der melder sig, når man som overvægtig gerne vil begynde at løbe. Her er nogle af de mest udbredte.
Der er mange spørgsmål, der melder sig, når man som overvægtig gerne vil begynde at løbe. Her er nogle af de mest udbredte.
LØB MED EKSTRA KILO – Man kan sagtens løbe, selvom man vejer lidt for meget. Man skal bare have tålmodighed og gå langsomt frem.
Man plejer at sige, at 60-70 procent af et vægttab foregår i køkkenet. Eller sagt på en anden måde: Den bedste måde at tabe sig på er ved at ændre sine kostvaner. Når det er sagt, kan man også tabe sig med løb.
En tommelfingerregel siger, at for hver kilometer du løber, forbrænder du det samme antal kalorier som din kropsvægt. Hvis du vejer 80 kilo og løber fem kilometer, forbrænder du altså 5 x 80 = 400 kalorier.
Løb er et godt middel til vægttab men der findes andre gode alternativer. Du forbrænder fx flere kalorier ved at løbe langrend eller knokle afsted i en romaskine, og så er skaderisikoen mindre. Men helt generelt kan man sige, at den bedste slankemotion er den, som du kan tage dig sammen til at få dyrket.
Din vægt har stor betydning i løb. Det gælder ikke mindst i forhold til belastningen af kroppen, da du hele tiden lander på foden med 2-3 gange din kropsvægt. Samtidig stiger dit kondital proportionelt med et vægttab.
Hvis du fx taber dig fem procent, vil dit kondital stige med samme procentsats. Omsat til fart plejer man at sige, at du kan løbe 2-3 sekunder hurtigere pr. kilometer for hver kilo kropsvægt, du smider.
Man kan sige, at løbebåndet er ‘blødere’ at lande på end beton eller asfalt. Derudover er det helt fladt, så du undgår ting som huller i vejen eller skæve fliser, der kan gøre, at man vrikker om. Så på den måde er løbebåndet mere skånsomt. Effekten på dit kredsløb og dine muskler er også den samme.
Til gengæld viser undersøgelser, at det føles hårdere mentalt at løbe på båndet end udenfor. Det kan betyde, at du ikke løber så langt indenfor, som du ville gøre ude, og det er selvfølgelig et minus.
Overvægt er ikke en hindring for løbetræningen. Tværtimod. Når du begynder at løbe, vil du ud over at forbrænde fedt også nedsætte risikoen for mange af de følgesygdomme, der følger med overvægt. Inden du hopper i løbeskoene og begynder din slankekur, skal du dog huske på, at løb er en vægtbåren sport.
Er du overvægtig eller svært overvægtig, er det derfor vigtigt, at du kommer forsigtigt i gang med løbetræningen. Dine knogler, sener og muskler skal nemlig arbejde hårdere på grund af den højere vægt, som du bærer rundt på.
Hvis du vil løbe dig til et vægttab, er den bedste måde at tage ud på nogle lange, rolige ture, hvor du træner kroppens evne til at bruge fedt som energikilde. Selvom du forbrænder en masse kalorier på en langtur, øger den ikke appetitten på samme måde som de kortere og hårdere ture, og det er jo et fint plus. På de lange ture skal du i øvrigt løbe i et tempo, hvor du kan snakke, og du må gerne gå op ad bakkerne.
Man får ikke større skader af at have en større krop. Men jo mere man vejer, jo større er risikoen for overbelastning af muskler, sener og led desværre. Undersøgelser har vist, at du med regelmæssig motion kan vænne dine muskler til den nye belastning på 5-6 uger, men der kan faktisk gå helt op til otte måneder, før dine sener og ledbånd kan følge med.
Samtidig er der meget lidt variation i den måde, du belaster kroppen og især benene på ved løb. Det er de samme strukturer, du for hvert skridt belaster på den samme måde. Derfor er det vigtigt at øge sin træning langsomt, så man ikke bliver skadet.