Løb: Din højde afgør, om du er bedst i koldt eller varmt vejr

Mennesker med korte arme og ben lader til at klare sig bedre i løb, hvis vejret er koldt. Løbere med lange lemmer har tilsvarende en løbefordel i et varmt klima.

En mand og kvinde løber langs en leandevej.

KROPSBYGNING - Ny viden kobler løberes kropsbygning sammen med temperaturer i vejret. Det kan have betydning for, hvor godt man kan løbe.

© iStock

Det er ikke kun faktorer som kondition og alder, der spiller ind på din præstation i et maraton. Ny forskning viser, at hvorvidt du er høj og slank eller lav og tæt har mere at sige, end man skulle tro. Forskellen viser sig i henholdsvis varmt og koldt vejr.

Vejr og kropsbygning har betydning

I et studie fra USA satte en forsker sig for at grave ned i resultaterne af ironman-konkurrencer over en periode på 20 år. I alt fik 171 atleter, der havde deltaget i mindst to konkurrencer hver, sammenlignet deres løbetider. Derefter blev præstationerne sat op imod to andre faktorer: Atleternes kropsbygning og vejret på de dage, konkurrencerne blev afholdt. Resultatet var overraskende.

Konklusionen var, at høje og slanke atleter med lange arme og ben løber bedre i varmt vejr og omvendt for lavere mere tætbyggede atleter med kortere arme og ben. Årsagen skyldes formentlig, at de høje kroppe har lettere ved at afgive varme, fordi deres kropsoverflade er større.

Med den viden i baghovedet håber forskeren, at atleter bedre kan planlægge, hvilke løb de bør satse på ud fra deres fysiologi og vejret, hvor løbet afvikles.