Hvornår overtræner man?

Jeg løbetræner tre gange om ugen, men har mistanke om, at jeg kan være overtrænet, da mine tider er blevet langsommere, og min puls er forhøjet. Kan det passe med så relativt lidt træning?

Forpustet kvinde i løbetøj

OVERTRAENING Hvis pulsen er højere, end den plejer, så kan det være et tegn på, at kroppen er stresset og har brug for en træningspause.

© iStock

Overtrænet med 3 gange træning om ugen?

SVAR: Det kan sagtens være tilfældet. Det er ikke kun eliten, der rammes af overtræning – også almindelige motionister kan være i farezonen. Mens en eliteløber med mange års træningserfaring og 10.000-vis af kilometer i benene kan klare at træne 10 gange om ugen, kan en nybegynder, der ikke før har trænet, sagtens komme i overtræning med bare 3 træninger om ugen, for overtræning hænger ikke i særlig høj grad sammen med, hvor meget du rent objektivt træner, men mere med, hvor meget du træner, i forhold til hvad du er vant til. Overtræning er ikke bare en træt krop, men en alvorlig tilstand, som det kan tage måneder at komme sig over. Hold et par dages træningspause, og vurdér så, om det fjerner symptomerne. Ellers skal du forlænge pausen.

Typiske fysiske tegn på overtræning

Der findes ikke en test, der kan klarlægge, hvor belastet kroppen er. Det handler derfor om at lytte til kroppen:

Dårligere præstation: Hvis din præstationsevne daler uden grund, skal du tolke det som et faresignal.

Forhøjet puls: Tjek din hvilepuls hver morgen, inden du stiger ud af sengen. Er den forhøjet flere dage i træk, skal du evaluere din træningsmængde.
Træthed: Ekstra træthed er et klassisk tegn på, at kroppen er presset.

Smerte og ømhed: Almindelig muskelømhed er helt normalt, men hvis leddene gør ondt i længere tid, bør du skrue ned for træningen.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 1/2018