6 fordele ved at løbe langsomt

De fleste løbere drømmer om at løbe langt og hurtigt, men faktisk er der mange fordele ved at træde på bremsen og løbe langsomt - for eksempel dem her.

Kvinde løber langsomt

SÆT FARTEN NED – Når du løber langsomt, træner du kroppen til at bruge fedt som brændstof.

© iStock

1. Højere udholdenhed

Når du løber langt og langsomt, styrker du din udholdenhed. Det vil sige, at musklerne bliver bedre til at udnytte den ilt, de får tilført. Jo mere udholdende du er, jo længere tid vil dine muskler være i stand til at arbejde, før de bliver trætte, og det er en fordel allerede på distancer over et par kilometer.

Find et løbeprogram, der passer til dig

2. Du øger din fedtforbrænding

De lange ture træner cellernes evne til at forbrænde fedt og bruge det som energikilde. I starten af langturen forsynes musklerne med energi fra kroppens energilagre i form af sukkerstoffet glykogen, men gradvist går forbrændingen fra sukker til fedt. Og jo bedre kroppen bliver til det, jo mere reduceres risikoen for, at du går kold og må hive i bremsen, når du fx løber halvmaraton og maraton.

3. Mindre risiko for skader

Det langvarige arbejde i løbeskoene betyder, at sener, muskler og knogler gradvist bliver stærkere og mere holdbare. På den måde mindsker du risikoen for skader, for selvom man godt kan blive overbelastet af at løbe langt, vil skaden ofte bygge sig langsomt op, så du bedre kan fange den i opløbet.

4. Hurtigere restitution

Du belaster dine muskler meget mindre ved at løbe langsomt, end når du trykker speederen i bund. Det betyder, at du ikke skal bruge så lang tid på at restituere, men i stedet kan køre på med endnu mere træning.

5. Øget motivation

Det er nemmere at komme i løbeskoene og ud ad døren, når du ved, at du ikke skal presse dig selv, indtil det sortner for dine øjne.

6. Tank mental energi

Når du løber langsomt, skal du ikke koncentrere dig om at presse dig selv fysisk eller mentalt. Det giver overskud, som du fx kan bruge til at lytte til en lydbog eller podcast. Faktisk er det sværeste at holde tempoet nede, mens du slapper af i hovedet og genoplader dine mentale batterier.