Er det rigtigt, at stræk ikke modvirker ømme muskler?

For mange er det en ren vanesag at lade løbeturen slutte med et par strækøvelser for at forebygge trætte og ømme muskler dagen derpå. Men kan man lige så godt lade være?

To kvinder, der strækker ud

UDSTRÆKNING – At strække ud gør dig muligvis mere smidig.

© Jakob Helbig

Er det rigtigt, at stræk ikke modvirker ømme muskler?

Både og. Svaret afhænger af, om dine muskler er ømme på grund af træning eller på grund af din arbejdsstilling, hvor du fx sidder ned i mange timer om dagen.

Ømhed efter fitness

Er det ømhed efter løb eller en tur i fitness, du vil forebygge, så hjælper det ikke at strække ud.

Dén ømhed får du nemlig på grund af mikroskopiske skader i musklerne, som kommer, når du har belastet vævet mere, end det er vant til. Så går kroppen i gang med at genopbygge sig selv, og muskelømheden er en naturlig del af den helingsproces.

Du kan altså ikke gøre noget ved ømheden, men det betyder ikke, at du bør droppe udstrækningen efter træning – for mange er udstrækning en kilde til velvære efter fysisk aktivitet.

Ømhed efter arbejde

Hvis du er øm i kroppen, fordi du føler dig anspændt efter en lang dag på arbejdet, så kan udstrækning faktisk virke decideret lindrende. At strække ud er nemlig med til at gøre dig mere smidig, reducere smerter og løsne op for kroppens spændinger.

Det bedste er, at du nærmest ikke kan strække forkert ud, så længe det ikke gør ondt.

At strække ud giver ...

  • Velvære efter træning
  • Smidighed
  • Lavere blodtryk
  • Lindring af smerter
  • En følelse af at være i kontakt med din krop

Udstrækning – do's and dont's

Do's and dont's, når du strækker ud:

Udstrækning – do's 👍

  • Stræk ud, når du vil. Det optimale tidspunkt findes ikke, så gør det, når du har lyst. Hvis du mærker, at musklerne er spændte om morgenen, er det lige så god en anledning til et stræk, som hvis de er spændte om aftenen. Forskning viser nemlig, at det er meget vigtigere, at du strækker ud, end hvornår du gør det.

  • Hold strækket i 30 sek. Tæl til 30, tag en kort pause, og gentag så to-tre gange for hver muskelgruppe. Det er ikke bedre at strække ud i længere tid end et halvt minut ad gangen, så glæd dig over, at det er alt, der skal til.

  • Vælg store muskelgrupper. Nogle steder på kroppen er nemmere at komme til at strække ud end andre. Så tag fat i store muskelgrupper som haser, lår, baller, lægge og nakke, så du rigtigt får noget for pengene.

Udstrækning – dont's 👎

  • Ignorér ikke smerte. Du kan næsten ikke gøre noget forkert, men der er én regel: Det må ikke gøre ondt. Ikke fordi det er farligt, men fordi hele formålet er velvære. Så gå efter en følelse af, at musklen er stram og spændt, og stop, hvis du mærker smerte.

  • Drop ikke opvarmningen. Som sagt kan udstrækning knap gøres forkert, men hvis du strækker ud for at blive smidigere, er det bedre at strække varme muskler ud. Derfor er det en god idé at varme op i et par minutter inden udstrækning.

  • Vær ikke utålmodig. Som med så meget andet gælder det også her, at vedholdenhed bringer de bedste resultater med sig. Strækker du ud i musklerne fire dage om ugen, bliver du mere smidig, end hvis du nøjes med én eller to.

Kilde: Morten Pallisgaard Støve, lektor ved fysioterapeutuddannelsen ved Professionshøjskolen, UCN og ph.d.-studerende ved Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet. Har forsket i udspænding siden 2015

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 08/2023