De 5 værste bakteriefælder i dit hjem

Hvor tror du, der gemmer sig flest bakterier derhjemme? På badeværelset? Niks - vi skal desværre en tur i køkkenet …

Petriskål med bakterier

BAKTERIER er overalt, men du bliver nok overrasket over, hvor mange der gemmer sig på steder, der burde være rene.

Du vasker (selvfølgelig) hænder efter et toiletbesøg, for alle og enhver ved, at toiletter er bakteriefælder. Skylleknappen, toiletbrættet og vandhanen er fyldt med bakterier, som du ikke har lyst til at slæbe med rundt i resten af hjemmet.

Men vidste du, at badeværelset faktisk ikke er det sted, der er mest beskidt? Det viser et studie lavet af hygiejneorganisationen NSF International i 2011. 22 familier deltog i forsøget, hvor 30 helt almindelige genstande i hjemmet blev undersøgt for bakterier.

Top 5: Her er der flest bakterier

1 Svampen/opvaskestativet


Den er god nok. De redskaber, du bruger til at vaske op med, var de mest beskidte i størstedelen af de 22 hjem, der deltog i forsøget. Der blev testet for mug, sporer og coliforme bakterier, som kan stamme fra afføring. Undersøgelsen viste, at mere end 75 % af de testede grydesvampe indeholdt coliforme bakterier.

Det kan du gøre: Skift karklud og svamp dagligt, og skold opvaskebørsten jævnligt, hvis den kan holde til det.

Læs også: Få styr på dit immunforsvar

75 % af grydesvampene i testen indeholdt coliforme bakterier.
— Kilde: NSF International

2 Køkkenvasken


Vi bliver i køkkenet, for vasken var det sted, hvor der blev fundet de næsthøjeste koncentrationer af mikroorganismer. Knap halvdelen af de testede køkkenvaske gemte på coliforme bakterier.

Det kan du gøre: Vask og desinficér vasken en eller to gange om ugen. Du kan også fylde elkedlen op og give vasken en skoldning.

3 Tandbørsteholderen


Åh nej, tænker du, men det er desværre ikke en joke. 27 % af tandbørsteholderne i testen indeholdt bakterier, der kan komme fra afføring.

Det kan du gøre: Hvis holderen kan tåle opvaskemaskine, så giv den en tur en gang eller to ugentligt. Håndopvask er også fint, og supplér gerne med en desinfektionsserviet en gang eller to om ugen. Selve tandbørsten kan skoldes og bør desuden udskiftes jævnligt.

Læs også: Test dig selv: Har du tegn på OCD?

4 Hundens vand- og madskål


Måske knapt så overraskende kommer kæledyrenes skåle til mad og vand ind på en fjerdeplads over de mest beskidte steder i hjemmet.

Det kan du gøre: Du bør aldrig vaske Fidos skål op i opvaskemaskinen, og der er også forholdsregler, når du vasker den op i hånden. Skålen kan gemme på parasitter og bakterier, som ikke skal ende på dit eget service. Skold derfor skålen, før du går i gang med vand og sæbe.

Læs også: 5 sunde grunde til, at det giver pote at have hund

5 Kaffemaskinen


Din elskede ven er også en af de mest beskidte. Bakterier elsker nemlig både vand og varme.

Det kan du gøre: Følg instruktionerne på maskinen. En gængs anbefaling er at rense kaffemaskiner mindst en gang om måneden, og eddike er generelt godt til formålet. Her lader du først eddiken ligge i vandreservoiret i en halv times tid, hvorefter du kører den igennem maskinen. Herefter skal den skylles igennem med friskt vand ad flere omgange.