Kan man få allergi af at bo for rent?

Rengøring er en vigtig del af et sundt indeklima – især hvis du har astma, allergi eller følsomme luftveje. Men for meget rengøring kan også være et problem.

Barfodet kvinde vasker gulv med en moppe.

ALLERGI har måske bedre vilkår, hvis du svinger moppen ofte.

© iStock

Både ja og nej. Et dårligt indeklima med meget støv er skidt for alle, og har du allerede astma, allergi eller følsomme luftveje, kan det forværre dine symptomer.

Støvet tiltrækker nemlig forskellige stoffer, fx husstøvmider og skimmelsvamp. Omvendt bør du ikke overdrive rengøringen, for hver gang du svinger støvsugeren, hvirvles partikler op, som kan genere luftvejene. Én ugentlig, grundig rengøring er optimalt. Har du et lille barn (i vente), er billedet lidt mere mudret.

Allergisygdomme er og har i mange år været i kraftig vækst blandt dem, der bor i byen. En af de teorier, der forsøger at forklare det fænomen, er den såkaldte hygiejnehypotese fra 1989. Ifølge den får børn i storbyerne allergi, fordi de vokser op under alt for hygiejniske forhold, hvor de ikke udsættes for så mange infektioner, snavs, skidt og husdyr som børn på landet.

Møder man allergenerne tidligt i livet, skulle immunsystemet angiveligt vænne sig til dem, så man ikke så let udvikler allergi. Forskerne er dog endnu ikke nået frem til nogen enkelt sammenhængende forklaring.

Overraskende facts om allergi

Voksne allergikere fra provinsen, der flytter til storbyen, har større risiko for at udvikle nye allergier end deres allergiramte artsfæller, der er vokset op i byen. Det tyder et dansk studie på.

Arv spiller en langt større rolle for udviklingen af allergi end miljø. Langt de fleste børn med allergi har mindst én forælder med allergi. Lider ingen af forældrene af allergi, har danske børn kun omkring 5-10 % risiko for selv at udvikle allergi

Den globale opvarmning er formentlig en del af årsagen til, at stadig flere udvikler pollenallergi og også vil gøre det fremover. Når vintrene bliver mildere, og både forår, somre og efterår bliver længere og varmere, bliver pollensæsonen også længere og pollentallene højere.

Kilde: “100 myter om allergi” af Jesper Brandt Andersen

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 8/2022